Параграф22 Daily

§22 Новини

Крадци грабят отпускари, представят се за чиновници и фирмаджии

Крадци се представят за служители на държавни институции и частни фирми, за да нападат и ограбват жилищата на отпускарите през лятото. Докато семействата почиват далеч от къщи, престъпниците работят доста активно, съобщават от полицията. Преди да нанесат удара, те посещават избрания апартамент и звънят на входната врата. Ако никой не излезе, търсят съседите. Пред тях се представят за служители на пощата, банка, застрахователна компания, за инкасатори от енергото или ВиК и дори за данъчни служители. Обясняват, че търсят съседите за разрешаването на спешен въпрос.


Когато получат отговор, че са на море, действат още същата нощ. В предишни години крадците използваха някои примитивни, но ефикасни начини да разберат дали в жилището има движение като поставяха под изтривалката на входната врата солети или бисквити и след това проверяваха дали са натрошени.


През последните години крадците вместо обемистата черна техника като телевизори, микровълнови фурни и стационарни компютри, вече предпочитат лаптопи, пари, бижута, банкови карти и старинни предмети. Те по-лесно се пренасят и ако на апашите им се наложи да се спасяват с бягство, няма да се налага да изхвърлят плячката. Освен това няколко златни пръстена могат да бъдат пласирани по-лесно в заложните къщи, отколкото един телевизор, за който ще им бъдат поискани документи за собственост.


По селата през лятото увеличението на домовите кражби не е чак толкова голямо и там хората разчитат само на най-обикновено резе и остър нюх. Апашите най-често се представят за прекупвачи на животни, кожи, орехи и стари предмети. Целта им е да успеят да влязат в къщата и да огледат какво могат да отмъкнат. Вниманието им най-вече е насочено към мястото, където се държат домашните животни и дали в двора има куче пазач. Кражбите стават през нощта. Апашите упояват кучетата със спрей и действат необезпокоявани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във