Параграф22 Daily

§22 Новини

Крадци във Франция свиха от руския въртолетоносач „Мистрал“ секретно оборудване

Прокуратурата на Франция е възбудила наказателно преследване срещу неизвестни извършители заради установената тези дни кражба на секретно корабно оборудване от руския въртолетоносач „Мистрал“, намиращ се в пристанището Сен-Назер, пише местният вестник Le Dauphine.

От кораба „Владивосток“ са откраднали компютърно оборудване, което е било монтирано там от компанията Thales. Прокурорът на Сен-Назер - Фабиен Боне е заявил, че  откраднатите сървъри съдържат секретна информация. Компютърните програми на кораба обаче са уникални и могат да работят само на въртолетоносач от точно такъв клас. Френските правоохранителни органи вече работят по делото, но засега няма задържани лица.

За кражбата французите са разбрали едва на 25 ноември тази година, но според вестника престъплението е било извършено след 18 ноември и преди 25 ноември 2014 г. Дни по-рано французите се оплакаха, че забавянето с предаването на Русия на първия въртолетоносач „Мистрал“ ще струва скъпо на френския корабостроителен завод STX, който е принуден да плаща големи суми за денонощната охрана и за поддръжката на огромния плавателен съд.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във