Параграф22 Weekly

§22 Новини

Край София има 5 пътни участъка с натрупани ПТП

За 2013 г. на територията на ОД МВР-София област има регистрирани пет участъка с концентрация на ПТП - АТ "Хемус", участъкът "Елешница", път 1-1 Е79 участъкът преди "Новачане", Е 2-62 - пътят между Самоков и Дупница и 2-81 - София-Лом, където има два участъци с концентрация на ПТП, отбеляза старши комисар Георги Маринков на пресконференция по повод началото на новата превантивна кампания на ОД МВР - София "Децата - обща грижа и споделена отговорност". По думите на старши комисар Георги Маринков, наблюдава се намаляване на регистрирания брой опасни участъци като през 2010-а те са били 16, а за 2011 г. - 11.


Старши комисар Георги Маринков представи статистиката на ПТП за територията, обслужвана от ОД МВР-София за 2013 г. "Акцентът тук е неправоспособност, тъй като това е основата на тази кампания, която неминуемо ще доведе до намаляване на броя на ранените и най-вече на жертвите от управление в следствие на неправоспособност", каза още той.


"За изминалата 2013 г. на нашата територия имаме регистрирани 50 броя ПТП от неправоспособни водачи като 46 само с материални щети, 4 тежки ПТП-та със съответно - 1 убит и трима ранени участници.


За тази година, до момента са регистрирани 27 ПТП-та, от които 25 леки, с един убит и един ранен. Към момента има общо 54 ПТП тежки за цялата територия на страната с 11 убити и 54 ранени" , каза Георги Маринков.


По думите му, от анализа на ПТП, на първо място, с 22.76%, стои нарушението "превишение на скоростта", след което следват нарушения, като непоставяне на обезопасителните каски и колани. На първо място по предизвикването на смъртни случаи е скоростта, отнемането на предимство е на второ, на четвърто и пето място идват неправоспособността и алкохола.


"Ако трябва да диференцираме като зони на настъпване на пътнотранспортни произшествия, най-много се получават на републиканска пътна мрежа първи, втори клас, след това са автомагистралите като тежест, и най-накрая са общинските пътища и трети клас пътна мрежа.


Акцентът, който се поема от ръководството е за завишаване на контрола е непрекъснато провеждане на специализирани полицейски операции, като само за последния месец имаме 97 регистрирани случаи на управление от неправоспособни. Не по-малко е и управлението след употреба на алкохол. До 1.2 промила регистрираните случаи са 37 а над 1.2 - 42 случая" , каза още старши комисар Георги Маринков .

Facebook logo
Бъдете с нас и във