Параграф22 Daily

§22 Новини

Крайната екология загроби германската E.ON с 7 млрд. евро през 2015 г.

Най-голямата германска енергийна компания E.ON SE отчете огромни загуби през 2015 г., съобщава news.bg. Енергийният гигант е удвоил през миналата година нетната си загуба до рекордните 7 милиарда евро, става ясно от съобщение на компанията. Това е значително повече от предположенията на анализаторите за 6.4 милиарда евро загуба.

Основна причина затова е отказването на компанията от производството на енергия от въглищни и  газови централи и отписването на тези активи. Още през ноември E.ON обяви, че ще отпише активи за 8.3 милиарда евро. Това направиха и други големи енергийни компании в страната, сред които RWE AG и Energie Baden-Wuerttemberg AG, които отписаха активи съответно за 2.1 милиарда евро и за 700 милиона евро.

Компаниите от енергийния сектор в Германия предприеха този ход, след като правителството на страната прие стратегия за увеличаване значително на енергията, произвеждана от вятърни и слънчеви мощности за сметка на замърсяващите околната среда въглища. „Курсът напред ще бъде по-дълъг и по-труден от очакваното”, казва шефът на компанията Йоханес Тейсен.

Загубата на компанията без отписването възлиза нетно на 1.65 милиарда евро при продажби за общо 116.2 милиарда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във