Параграф22 Daily

§22 Новини

Кремъл: Материалите на Лукашенко за фалшификацията с „Новичок“ са предадени на ФСБ за анализ

Материалите на белоруското разузнване, доказващи фалшификацията на данните за отравянето на блогера Алексей Навални, са предадени на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, като тя ще докладва на президента Владимир Путин за тях. Това съобщи в петък прессекретаря на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Те (материалите) бяха предадени вчера. Вчера, ако забелязахте, Лукашенко каза, че те ще бъдат предадени на ФСБ“, каза Песков. „ФСБ вероятно ще докладва за документите, предадени от беларуските колеги, разбира се, аз не се съмнявам в това“, добави той, като посочи, че „това е функцията на всяка специална служба“.

Отговаряйки на въпроса на кого е склонна да вярва руската страна, Германия или Беларус (като се има предвид, че ръководителят на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин каза, че самият факт, че Лукашенко отправя подобни обвинения към Запада, означава, че той има достатъчно основания), Песков призова за точност и да не се изкривяват фактите. „Той не изключи такава възможност, Наришкин, нека бъдем точни“, посочи пре секретарят на президента. Той също така подчерта, че въпросните материали „циркулират през специалните служби“ и, „съответно, те се анализират в нашите специални служби“. В същото време Песков за пореден път заяви, че е трудно да се каже нещо за съдържанието на материалите, събрани от беларуската страна, уточнява Фокус.

Представителят на Кремъл отказа да коментира изявлението на президента на Беларус Александър Лукашенко относно фалшифицирането на данните за отравянето на Алексей Навални от Германия и Полша, позовавайки се на факта, че не е бил запознат с тази информация. „Все още не разполагам с информация за съдържанието на тези материали и
следователно не мога да коментирам това изявление на президента на Беларус“
, каза Песков пред репортери в петък.

Прессекретарят на президента отбеляза, че лекарите в омската болница, където първоначално е бил отведен Алексей Навални, са били много по-отворени и са информирали обществеността за състоянието му, отколкото техните германски колеги. „За да сме справедливи, вероятно би трябвало да насочим вниманието на всички към факта, че болницата в Омск предоставяше много повече и много по-често информация за здравето на пациента, отколкото, например, това се прави сега от болницата в Берлин. <...> Нашите лекари се държаха много повече прозрачно по отношение на информирането както на журналисти, така и на всички, които се интересуват от това, което правят германските колеги“, каза Песков.

Разследването по случая с евентуално отравяне на Навални ще бъде открито де юре, ако има потвърждение за наличието на токсично вещество в тялото му, каза Песков. „Нашите специалисти от Министерството на вътрешните работи извършват предварителна проверка и тя започна почти веднага. Дефакто това са следствени действия, те се извършват. Ако има потвърждение на информация за наличието на някакви токсични вещества в биологичните проби на пациента, тогава, разбира се, няма съмнение, че ще последва де юре откриване на разследването“, заяви говорителят на Кремъл.

Песков добави, че руската страна в тази ситуация предпочита да бъде последователна и внимателна, когато разглежда различни версии за случилото се с Навални. „Различни версии, включително версията за отравяне, бяха разгледани от първите дни, когато пациентът се лекуваше в реанимация в Омск. Според нашите лекари и нашите специалисти тази версия не е потвърдена. Разгледани са и други медицински версии“, припомни той.

Говорителят на Кремъл посочи също така факта, че според изявленията на служителите на западните страни, включително германския канцлер, германски специалисти са успели да установят определено отровно вещество. „В този случай тук разчитаме на диалога си с германските си колеги, разчитаме на факта, че в хода на този диалог ще получим информация за какъв вид вещество става въпрос“, каза Песков. Той отново подчерта, че това ще помогне на действията, които сега извършват специалисти от МВР.

Песков не спекулира за това кой ще се възползва от отравянето на Навални извън Русия и вътре в страната. „В тази ситуация ние самите разчитаме на факти, действаме последователно и внимателно и също така призоваваме всички останали да разчитат на факти“, заключи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във