Параграф22 Daily

§22 Новини

Кремъл не изключва възможността Русия да бъде изключена от западните платежни системи

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков не изключва риска от изключване на Русия от западните платежни системи, предвид недружелюбното отношение на редица държави към страната. „Можем с увереност да заявим едно нещо. Различни форми, това е доста непредсказуем процес, следователно в рамките на този процес, като се вземе предвид такава недружелюбна, а понякога дори враждебна форма на поведение към нас, не може да се изключи нищо".

Според Песков най-добрият начин за хеджиране на всички рискове е създаването на системи, които могат да компенсират липсата на определена услуга и един или друг формат на финансова подкрепа. „Тоест системи за укрепване на суверенитета във всички области на икономиката, банковото дело и т. н.", добавил той. „Този ​​процес се извършва, знаете, че когато за първи път започнахме да говорим за Visa и MasterCard, постепенно, не без никакви проблеми, но националната платежна система „Мир“ започна да се създава. Виждаме, че сега тази система вече е станала достатъчно силна. Да, тя все още няма международно обращение, но все пак има страни, в които тази система може да се използва. И сега никой не се съмнява, че тази система в крайна сметка ще се разпространи в световен мащаб," каза говорителят на Кремъл.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви в интервю за IRNA, че Русия вижда необходимостта от преминаване към национални или алтернативни валути към долара при разплащания с други държави и активно се ангажира с изоставянето на контролирани от Запада платежни системи. Той подчерта, че позицията на Москва по отношение на санкционната политика на Вашингтон остава непроменена. Руската федерация ще продължи да се противопоставя на „всякакви едностранни ограничителни мерки, които освен това засягат най-слабо защитените слоеве от населението“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във