Параграф22 Daily

§22 Новини

Кресненци не искат бежанци, страх ги е

Жителите на Кресна излязоха на протест, за да изразят недоволството си срещу намерението за настаняването на бежанци, съобщава Нова телевизия. Властта възнамерявала да настани бежанци в център в близост до домовете им. За бъдещ център за настаняване на бежанци била проучвана бивша казарма.

Протестиращите са категорични, че не искат чужди хора да идват в града им. Обясняват, че са беден град. Според жителите на Кресна ако дойдат бежанците, щели да започнат да тъпчат по нивите и градините. Опасяват се и от кражби, изнасилвания, убийства.

„Не ни трябват такива неща”, категорични са протестиращите.

Бившето военно поделение в Кресна засега било непригодно за живеене. Държавата трябва да отдели пари за ремонт, ако бъде разрешено бежанци да бъдат настанени там.

Кметът на Кресна Николай Георгиев застава в подкрепа на съгражданите си. Той също отказва да посрещне бежанци в града си. Георгиев признава, че хората са притеснени. Всеки ден идвали в града военни и искали леглова база. По думите му МВР шефката Румяна Бъчварова била обявила, че ако има бежанска вълна, мигрантите ще бъдат настанени в Кресна и Петрич.

От МВР признават, че са проучвали бившата казарма. Засега обаче решение за създаване на миграционен център нямало.

Facebook logo
Бъдете с нас и във