Параграф22 Daily

§22 Новини

Криминалисти разбиха ОПГ, извършвала кражби из цялата страна

Операцията е осъществена под ръководството на служители от сектор ”Противодействие на престъпления против собствеността”  при ГД “Национална полиция” от 24 март насам. Тогава, във Варна и в Сливен, били задържани четирима от членовете на престъпната група, специализирала се в извършване на кражби на територията на цялата страна. В полицейския капан попаднали варненците В.П. /31 г./ - криминално проявен за кражби и измами, осъждан, Д.Т. /24 г./ - криминално проявен за кражби и наркотични вещества, осъждан, А.Д. /33 г./ -  криминално проявен за кражби и управление на МПС след употреба на алкохол, осъждан, и неговата приятелка И.И. /19 г./. В хода на разследването е установено, че те са „атакували“ основно магазини за продажба на мобилни телефони и компютри, както и ювелирни ателиета. Престъпленията са извършени в периода октомври 2014 г. и до момента.

Изяснено е, че двама от групата - В.П. и Д.Т., са заловени непосредствено след  две взломни кражби в Казанлък и Стара Загора. Днес сутринта е бил задържан и петият участник в групата – Г.Г. /34 г./, с прякор Гонзо, криминално проявен за средна телесна повреда, измама, хулиганство, наркотични вещества и управление на МПС след употреба на алкохол, осъждан.

Извършени са действия по разследването на осем адреса във Варна, обитавани от задържаните и техни помагачи, както и на две заложни къщи, където групата е пласирала отнетите вещи. Открити и иззети са множество мобилни телефони и преносими компютри, част от които са предмет на престъпления, а спрямо останалите предстои да бъде извършена проверка.

До момента е установена съпричастността на групата към извършени най-малко на 13 взломни кражби на територията на областите Търговище, Варна, Добрич, Стара Загора, Бургас и Силистра.

На петимата са повдигнати обвинения, като на част от тях е наложена мярка за неотклонение “задържане под стража” за срок до 72 часа. Работата по документиране на престъпната дейност на участниците в престъпната група продължава.

Групата е съпричастна към извършването на пет взломни кражби на територията на Търговище. На 22 ноември м.г., след взломяване на входна врата, са откраднати фотоапарат и мобилен телефон от фотоателие в централната градска част. Ден по-късно е извършена кражба на осем преносими компютъра, след проникване в магазин за продажба и ремонт на офис техника в града. На 30 декември, от магазин за сребърна бижутерия в центъра на Търговище са откраднати шест сребърни синджира с общо тегло около 500 грама. Същия ден, след взломяване на входна врата, е извършена кражба на преносим компютър от магазин.

На 1 март т. г., от търговски обект в централната част на Търговище са откраднати шест преносими компютъра, три таблета и 17 мобилни телефона от различни марки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във