Параграф22 Daily

§22 Новини

Криминализираха превишаването на максималната скорост с над 60 км/ч и други неща

С промени в Наказателният кодекс (НК) депутатите криминализираха превишаването на максималната скорост с над 60 километра в час. Това нарушение ще се наказва с до три години затвор. Глоба до 1000 лева и затвор до една година може да получите, ако използвате регистрационна табела, различна от издадената от КАТ.

Глобата за карането в насрещното става 3 000 лева, за нарушението ще бъде отнемана и книжката на шофьора за половин година - това приеха на първо четене депутатите с промени в Закона за движение по пътищата. Заради неясни формулировки депутатите не приеха предложението за санкции за участващите в гонки.

Други приети промени въвеждат понятието “нов водач”. Той ще получава по-малък брой контролни точки. За първите 2 години ще получава 2/3 от максималния брой точки. Предвижда се тази разпоредба да влезе в сила от 1 юли 2017-а. За новите водачи ще има по-нисък праг за алкохол в кръвта, при който ще бъдат глобявани. Глобите обаче могат да достигнат до 1 000 лева.

Други промени предвиждат затвор за шофирането без книжка, която е била отнета при тежко нарушение. Шофьорът ще бъде глобяван, ако е допуснал пътниците да са без каска или без колан. До 4 000 лева може да стигне глобата за шофиране в нетрезво състояние.

Колата може да бъде спряна от движение и ако не сме си платили глобата в срока за доброволното плащане. До месец може да спрат колата от движение и ако превишим допустимата скорост в населено място. Зимните гуми стават задължителни от ноември до началото на март.

По-строги правила за пияни шофьори гласува също парламентът на първо четене с промени в Закона за движение по пътищата - внесени от Красимир Велчев /ГЕРБ/ и група народни представители, както и на Настимир Ананиев /РБ/ и група депутати.

Проектопромените, внесен от Красимир Велчев, предвиждат завишаване на глобите за шофьори, които карат след употреба на алкохол и в същото време превозват пътници. Когато водачът превозва пътници, освен лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срока, предвиден по съответната алинея, му се налага глоба от 1000 до 2000 лв. Променят се глобите за превишаване на разрешената максимална скорост за движение с над 30 км/ч. Увеличението ще е двойно ако не бъде спазен 14-дневния срок.

Проектът на Настимир Ананиев предвижда лишаване от правото да управлява моторно превозно средство за 6 месеца и глоба от 3 хиляди лева за шофьор в насрещното движение на автомагистрала или скоростен път. Не беше приет проект, внесен от Петър Славов /РБ/, който предвиждаше легално определение за гонки и съответни санкции за организацията им и участието в тях.

Промените стават окончателни след приемането им и на второ четене.

Facebook logo
Бъдете с нас и във