Параграф22 Weekly

§22 Новини

Кримските банки - пред ресурсна и лицензна война

Националната банка на Украйна обяви днес, че се увеличават рисковете с предоставянето на налични украински пари в банките на полуостров Крим. Причината за това са "непрогнозируемите условия там", съобщи руската информационна агенция РИА "Новости" като се позовава на изявление на председателя на Украинската централна банка Степан Кубива.


"По отношение на банките в Крим вече са въведени специални правила, които можем да контролираме. Към днешния ден няма никакви нови ограничения там, защото жителите на Крим са също такива украински граждани като всички останали жители на страната. Усилена е само системата на мониторинг и за анализ на притока на финансов ресурс на полуострова", заключил той.


За четвъртък, е планирано специално заседание на Управителния съвет на националната банка, посветен на проблема с регионалните влогонабиращи институции, в т.ч. и на Крим.


На съвсем друго мнение обаче е първият вицепремиер на Крим Рустам Темиргалиев. Според него, кримските банки - след присъединяването на полуострова към Русия, ще трябва да се пререгистрират като чужди трезори на руска територия и да получат лиценз от руската централна банка.


"Когато Крим стане субект на Руската федерация, на него ще се разпростират само руските закони и съответно украинските банки, действащи на полуострова, ще трябва да се пререгистрират като чужди кредитни институции в Русия за да продължат да работят в принципно новите правни условия", заключил държавникът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във