Параграф22 Daily

§22 Новини

Критична е ситуацията с пожара до Свиленград

Второ денонощие продължава пожарът между свиленградските села Студена, Михалич и Равна гора. Ситуацията е критична. Над 100 пожарникари, военни, гранични полицаи, горски служители и доброволци гасят пожара, който обхвана 20 000 декара, предаде БНР.Три тежки верижни машини проправиха просеки, за да оградят огнището, но силният вятър възобнови пламъците и огънят се прехвърли в посока на село Михалеч. Военен хеликоптер пръска по 3 тона вода на всяко зареждане, което се прави от близките язовири на селата Студена и Равна гора.


Кризисният щаб е в село Равна поляна, но представителите на всички институции се изтеглиха към най-критичната точка - местността Карабаджън. Обстановката се усложнява, допълнително от силния вятър и високите температури, които пречат на гасенето, както и на трудния достъп на противопожарните автомобили до горящата местност. Вероятно до падането на нощта пожарът няма да бъде потушен.


Засега обаче няма опасност за населените места. По обед пожарът бе частично овладян в южната си част от към село Студена. Продължава да гори в отсечката между Студена и Равна гора. Пламъците са тръгнали от бадемовата гора на село Студена и се предполага, че са причинени от човек.


Следобяд е избухнал пожар и в боровата гора над манастира в столичния квартал Кремиковци , съобщиха от Столична община. На място има 6 автомобила на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населениетоnbsp; и 5 водоноски. Пожарът е далече от населени места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във