Параграф22 Daily

§22 Новини

Кръчмар от село Равда със заведение на Южния плаж на Сънито към инспекторки по труда: Ще ви смачкам!

Няма да позволява гавра с мои служители, независимо от протекциите на който и да било работодател, каза териториалният директор на Инспекцията по труда в Бургас Павлин Васков. Собственикът на едно от големите бистра, разположено на Южния плаж в Слънчев бряг, бе арестуван в събота, след див екшън със служители от Инспекцията по труда. Около 16 часа две инспекторки от Бургас пристигнали в оборотното заведение, изпълнявайки служебни задължения по рутинна проверка.

Проверката трябвало да установи до колко законосъобразно са наети на работа български или чужди граждани. Вместо да приеме проверяващите, спазвайки нормалната процедура и да покаже документите, бизнесменът се нахвърлил върху двете жени – на 36 години и на 27 години – обиждал и ругаел. Агресивното му поведение не позволило на жените да извършат проверката. След като били унижени, те се оттеглили встрани и позвънили на тел.112.

Със свидетели е установено, че 53-годишният търговец се е държал с длъжностни лица по начин, който предвижда отвеждането му в районното управление в Несебър за изясняване на случая. Бизнесменът е от Равда, той е задържан за срок от 24 часа. Образувано е бързо полицейски производство, съобщиха от ОД на МВР-Бургас.

„Потресен съм от отношението към моите две служителки. Те с нищо не са предизвикали гнева на този човек. Дори не са били започнали проверката. Още в момента, в който са се представили, той се е нахвърлил върху тях с толкова обидни реплики, че аз самият се срамувам да ги възпроизведа. Цитирам само една от заплахите му: „Ще ви смачкам!”, заяви териториалният директор на Инспекцията по труда в Бургас Павлин Васков.

Той уточни също, че в заведението не е имало назначени чужденци, а според него били само български граждани. Имало дете, което видимо било доста под 18 години и поне за него работодателят е трябвало да покаже надлежната документация с разрешение от родителите.

Два часа след първата публикация на Флагман.бг, в която цитирахме само данни от полицейския бюлетин, в редакцията пристигнаха няколко сигнала от хотелиери и ресторантьори, които възроптаха срещу тромавостта на държавата по отношение на регистрацията на трудовите договори на чужди граждани. Въпреки че сезонът преваля, голяма част от работодателите в туризма, които са наели молдовци и украинци, все още били в полузаконно състояние.

По този повод Павлин Васков заяви, че Инспекцията по труда има правомощия да проверява само регистрираните трудови договори, но не и регистрациите от Агенцията по заетостта. В този смисъл обвиненията срещу служителите на Инспекцията по труда били безпочвени. „Колегите ми са силно стресирани и аз няма да позволя на никого, независимо от протекциите му, да се гаври с тях”, категоричен в Васков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във