Параграф22 Daily

§22 Новини

Крънчева пусна Батко в чужбина

Състав на СГС начело със скандалния съдия Петя Крънчева пусна да ходи в чужбина, бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев - Батко, който е обвинен в длъжностно престъпление.


Подсъдимият представи документи, че страда от дискова херния на шийните прешлени. Той се бори срещу това заболяване от четири години. Георгиев и адвокатът му заявиха, че лечението на това заболяване трябва да се провежда в клиника в Мюнхен и доводите им бяха възприети от съда. Според СГС наложената забрана е неоснователно тежка мярка с оглед на нейното действие и на факта, че не съществуват доказателства, че Георгиев би могъл да се укрие, ако излезе зад граница. Скандалният ексшеф на пътния фонд е обвинен, че в периода октомври 2006 - ноември 2007 г. е разпределил поръчки за десетки милиони на фирмите Биндер АД, Инмат ООД, и Гражданско сдружение Инфраструктурни обекти с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви.Докато изчакваше решението на съдия Петя Крънчева, която в момента се проверява от ВСС, Веселин Георгиев заяви, че е жертва на петгодишен цирк и че той бил най-пострадалия от проточването на делото.


Ексшефът на пътния фонд е подсъдим за това, че е нарушил закона за обществените поръчки, като облагодетелствал себе си и братята си, докато бил на началническия пост. Процесът все не е тръгнал по същество, след като се наложи да започне отначало през ноември 2010 г.


Причината бе, че съдия Георги Колев, който гледаше делото бе избран за председател на Върховния административен съд (ВАС). Впоследствие стана ясно, че новият съдия-докладчик е открил допуснати нарушения, още когато на Георгиев е повдигано обвинение и делото бе върнато на прокуратурата за корекция.


Накрая делото попадна при зам.-председателят на СГС съда Петя Крънчева. Ако се има предвид досегашната и практика на протакане на дела от страна на съдия Петя Крънчева, бившият пътен шеф може спокойно да се лекува в чужбина. И да продължава да страда от протакането на делото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във