Параграф22 Daily

§22 Новини

Крупен банков фалит в Русия

Днес, понеделник, Централната банка на Русия съобщи, че е отнела напълно лиценза на трезора от Московска област Пушкино - публично акционерно дружество. Това е най-големият фалит в Русия с изплащане на застраховани депозити досега.


Затворената кредитна институция влиза във втората стотица на трезорите в Русия по размера на своите активи - около 29.5 млрд рубли в началато на юли 2013 г. Освен това банката е член и на руската система за застраховане на депозитите. Трезорътnbsp; има клонове в много региони на Русия.


По-рано тази година във финансовата преса на Русия многократно бе съобщавано, че влогонабиращата институция, един от собствениците на която е адвокатът Александър Добровинский - бивш защитник на обеселия се в Лондон бивш руски олигарх Борис Березовски, изпитва сериозни трудности при осъществяване на наредените й плащания от страна на корпоративните й клиенти. Но самата банка отричаше това и се оправдаваше с технически проблеми.


Пакетът с акции от трезора скандалният адвокат е придобил през април тази година. Същият месец собственикът на друга руска търговска банка - Националната резервна банка, Александр Лебедев е изпратил писмо до министъра на вътрешните работи на Русия Владимир Колоколцев, в което го предупредил за кражбата на пари от депозитите на клиентите на банка Пушкино с цел нейното бързо предумишлено фалиране.


Миналата седмица банка Пушкино е започнала да закрива редица свои офиси и клонове из Русия и е престанала да изплаща депозити на своите клиенти като се е оправдавала пак с технически проблеми.


Търговска банка Пушкино работи от 1990 г.и е привлякла депозити от физически лица за 23 милиарда рубли към 1 юли тази година.


По предварителните разчети на руската Агенция за застраховане на депозитите, загубите от фалита на банката, които тази агенцията трябва да покрие, достигат 20,2 млрд рубли. Плащанията ще започнат не по-късно от 14 октомври 2013 г., а най-късно до 4 октомври тази година ще бъдат определени и банките-агенти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във