Параграф22 Daily

§22 Новини

КС допусна за разглеждане искането на президента Радев за спецпрокурора, разследващ главния

Днес Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на президента за установяване на противоконституционност на текстове от Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. Става дума за промените, свързани със специалния прокурор, който може да разследва главния обвинител или негов заместник. Единодушно съдиите са решили, че ще гледат по същество дали противоречат на Конституцията промените в Закона за съдебната власт и Наказателно -процесуалния кодекс. С тях беше въведена фигурата на прокурор, който може да разследва главния прокурор или неговите заместници.

С друго свое решение, отново взето единодушно, конституционните съдии са приели за допустимо и искането на държавния глава за задължително тълкуване на три текста от основния закон, свързани със законодателните практики в 44 -тото Народно събрание.

Президентът Румен Радев пита конституционните съдии може ли да се изменя, допълва или отменя закон, приет от Народното събрание, преди да е обнародван в Държавен вестник или когато е върнат за ново обсъждане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във