Параграф22 Weekly

§22 Новини

КС образува дело за президентския указ за ЦИК

Конституционният съд (КС) образува дело по искането на БСП и ДПС за обявяване за противоконституционен на указа на президента за разпределението на квотите в ЦИК. Докладчик по делото е съдия Стефка Стоева.


Росен Плевнелиев подписа на 20 март указ, с който ДПС и "Атака" получиха по един представител в ЦИК при 36 депутати на движението и 23-има на националистите. В същото време ГЕРБ получиха 6-има, а БСП - петима членове. ДПС се оплакаха, че са лишени от едно място за сметка на ГЕРБ.


Вчера с подписите на 117 депутати БСП и ДПС внесоха жалба в съда.


Мая Манолова от БСП обясни, че с указа си президентът е нарушил два конституционни принципа - на правовата държава и на разделението на властите.


Днес, въпреки че внесе жалба срещу указа, ДПС подкрепи поправките на ГЕРБ в новия Изборен кодекс за промени в състава на ЦИК.


С поправките на ГЕРБ, ЦИК вече ще е от 20, вместо от 19 членове. 18 от тях, включително председател, зам.-председател и секретар ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции, а останалите двама членове ще бъдат излъчени от партиите и коалициите, които са излъчили депутати в Европейския парламент, но не са представени в Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във