Параграф22 Daily

§22 Новини

КС образува начаса дело за бюджета на съдебната власт

Конституционният съд (КС) образува дело по искането от вчера на главния прокурор Сотир Цацаров да се обяви за противоконституционна разпоредбата в Закона за държавния бюджет, която ограничава сериозно бюджета на съдебната власт. То е под №3 от 2015 г. и докладчик по него е Пламен Киров. Главният прокурор поиска от КС да установи противоконституционност на разпоредбата на чл. 2, ал. 6 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г.

Според разпоредбата неизпълнението на приходите в бюджета на съдебната власт не се покрива с допълнителна субсидия от централния бюджет.

В искането си главният прокурор обстойно излага мотиви, че този текст от закона противоречи на основополагащи норми от Глава първа на Конституцията, установяващи принципа на правовата държава, разделение на властите и пряко се конфронтира и с независимостта и бюджетната самостоятелност на съдебната власт, пише днес "Правен свят".

В него се казва още, че бюджетът на съдебната власт е самостоятелен и законодателната власт е длъжна да гарантира неговия обем и разпределение така, че да може съдебната власт ефективно да осъществява функциите си. Това се постига включително и чрез законовата възможност за компенсиране на недостига от наличностите по сметки от предходни години или с допълнителна субсидия от държавния бюджет.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във