Параграф22 Daily

§22 Новини

КС заседава за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор

Конституционният съд утре (8 февруари) решава дали министърът на правосъдието може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор. Докладчик по делото е съдия Филип Димитров. Освен по отношение отстраняването на главния прокурор, решението на съда ще отговори още на въпроса дали министърът на правосъдието може да иска отстраняването на председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд.

"В правомощията на министъра на правосъдието по чл. 130в, т. 3 от Конституцията на Република България включва ли се възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията?", гласи пълният въпрос, зададен от служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

Припомняме, че проф. Стоилов направи предложение към Висшия съдебен съвет мандатът на главния прокурор Иван Гешев да бъде прекратен, като представи мотиви за това. Предложението обаче беше отхвърлено като недопустимо от ВСС, което предизвика и необходимостта на тълкуване на разпоредбата от КС. Разпоредба, която масово според юристите у нас е пределно ясна и категорична - министърът има това правомощие.

Ако Конституционния съд постанови, че правосъдният министър може да иска отстраняването на главния прокурор, настоящият министър на правосъдието Надежда Йорданова ще има възможност да внесе ново искане във ВСС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във