Параграф22 Daily

§22 Новини

КТБ е правно предизвикателство - до сега не е прилаган Законът за банковата несъстоятелност

Банковата несъстоятелност на КТБ е и правно предизвикателство, защото до този момент не е бил прилаган Законът за банковата несъстоятелност, който е приет като хармонизационен закон. При първото му приложение възникват множество и сериозни проблеми, заяви председателят на правната комисия на Народното събрание Данаил Кирилов в предаването „Седмицата” по Дарик радио.

Попитан, кога ще бъдат назначени двамата временни синдици на КТБ, той отговори, че би следвало това да се случи всеки момент. На въпрос, какво ще стане с цесиите до момента, той заяви, че през ноември, са приели изменения в същия Закон за банковата несъстоятелност, които са били насочени към това да възложат на синдика да прогласява нищожността на тези прихващания, които водят до разместване и прекласиране между кредиторите, и респективно при промяна на съотношението при удовлетворяване на кредиторите.

„Ние просто искахме да дадем една по-процесуално-икономична форма и по-безспорна, за да може синдикът да се справи по-бързо и по-ефективно с тази конкуренция, която възниква при прекласирането в резултат на евентуалното цедиране и прехвърляне на права. Иначе бих казал, че ние не сме излезли от общия правен принцип в производството по несъстоятелност”, обясни Кирилов

Facebook logo
Бъдете с нас и във