Параграф22 Daily

§22 Новини

КТБ не е нормално "отгледана" банка, твърди Главният прокурор в Пловдив

На импровизиран брифинг днес в Пловдив Сотир Цацаров обясни на журналистите какво всъщност е имал предвид с думите си "надскачане на закона", изречени в Мизия в началото на септември по повод съдбата на Корпоративна търговска банка и влоговете на гражданите в нея, съобщава БНР. Обвинител №1 е на посещение в града на тепетата заедно с турския главен прокурор.


"Единият сюжет е банка, която в определена финансова среда и поради лоши практики, поради икономически проблеми - външни или вътрешни, просто стига до своя финансов край, т.е. фалира. При това положение нещата би следвало да се развиват по нормална логика - тази логика е законът за гарантиране на влоговете и мерките, които БНБ трябва да предприеме в рамките на надзорните си правомощия", започна Цацаров, цитиран дословно от медиите.


Вторият сюжет, бил далеч по-приложим за КТБ. "Ако обаче имаме банка, която години наред е била грижливо създавана, грижлива подхранвана и грижливо държана под похлупака на държавата и този факт е бил удобен на всички. И понеже е бил удобен на всички и е надскочил далеч финансовите параметри на една банка, а едва ли не се е превърнал в една структура, която малко или много е имала досег с немалък брой политици и общественици, а и представители на хора, упражняващи вашата професия, в крайна сметка тук не можем да приложим аршина, който аршин прилагаме в нормална ситуация, която свързах с първия сюжет.


Банката фалира, това може да се каже за положението, когато банката фалира по нормалния финансов начин. Тук има нещо, което не аз, а съвсем друга авторитетна фигура, свързана с валутния борд у нас, каза - това не е нормално банкиране, това е отглеждано банкиране, това е банкиране, което е използвано за финансиране на цели, част от които нямат общо с нормалната банкова практика и граничат с политическата практика", каза още Цацаров.


Той отправи и критики към подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който е ръководител на управление "Банков надзор": "Гунев е виновен за положението на КТБ. Банковият надзор, защото подуправителят на БНБ е обвинен за това и във вторник САС ще гледа нашия протест, отгледа и създаде прекрасни условия, за да цъфтят такива банкови практики. Съответните държавни органи и банковият надзор имат отговорност за тази ситуация, значи тя не е нормалната ситуация за финансовата смърт на тази банка."


На въпрос дали адвокатите на Василев са поискали сделка с прокуратурата, за да не бъде той задържан, Сотир Цацаров каза, че не му е известен процесуален механизъм, по който това да е възможно. "Не мога да коментирам изявления на адвокатите, включително и последните слова на последния защитник. От началото на производството до сега пълномощни мисля че са представили поне четирима колеги. А изявленията им не мога да коментирам по една проста причина - те това работят, те са адвокати, дори и публичните им изявления са подчинени на целите на защитата, на това, което всеки от тях работи. А той работи, за да защитава своя клиент и за това му се плаща. Няма нищо неестествено и лошо в това", заключи главният прокурор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във