Параграф22 Daily

§22 Новини

Куп фалшиви документи крепят "Аферата КТБ"

За да бъде прикрита липсата на 206 млн. лв. в касата на Корпоративна търговска банка (КТБ), са съставени куп фалшиви документи, чрез които и с фиктивни счетоводни операции сумата да се "занули", твърди прокуратурата. Част от парите е трябвало да бъдат набавени "по документи" от банковите сметки на три други фирми: "Си Ди Дивелопмънтс" ЕООД, "Инфраструктурна компания" АД и "Бромак" ЕООД, а така също и от сметката на Едуардо Миролио. Останалото цяло да се "допълни" с фиктивни тегления от БТК. За целта са били изготвени фалшиви нареждания-разписки, съставени уж от името на изпълнителния директор на "Бромак" Иван Стойков. С тях липсата от 206 млн. лв. документално щяла да бъде заличена, но без в действителност да се прехвърлят пари в банката. Всичко това било подготвено по нареждане на Цветан Василев.


Такава е накратко тезата на прокуратурата, с която тя мотивира обвинението в присвояване на въпросните милиони левове срещу Цветан Василев и служителите на банката: главната касиерка Маргарита Петрова, счетоводителката Мария Димова, заместничката й Борислава Тренева -Кючукова и изпълнителния директор Орлин Русев. Според обвинението, както вече много пъти бе казано, парите са били изнесени в рамките на три години и са използвани, включително и за "финансиране на политически проект".


"Ако беше позволено да се закрие разчетът с "Бромак" ЕООД въз основа на тези 11 нареждания-разписки, извършените действия по прикриване на липсата, както и самата липса са щели да останат на практика неоткриваеми за човек, чието внимание не е специално насочено към тази необоснована поредица от счетоводни операции. Проблем е можело да възникне само ако някое от лицата, чиито сметки са щели да бъдат задължени след закриване на разчета, повдигне въпроса за неоторизирани операции от банковата му сметка, което е доста съмнителна възможност, предвид обстоятелството, че всички те са лица, свързани с Цветан Василев", твърди прокуратурата.


В цялата тази история обаче има две въпросителни, които все още нямат отговор: първо дали изобщо има липса и кой е съставял тези фалшиви документи?


За липсата е ясно - тя и до днешен не е установена с комплексна счетоводна експертиза. Такава е назначена, но още не е завършена. А прокуратурата определя като "несериозно" искането за толкова кратък срок да бъде изготвена такава проверка, при това за тригодишен период назад.


Другият въпрос е кой е съставил всички тези фалшиви документи, върху които всъщност стъпва обвинението за присвояване на 206 млн. лева? Става дума на първо място за един протокол-разписка, с който фирмата на Цветан Василев - "Бромак", се задължава да върне точно тази сума на банката. Само че протоколът не е подписван нито от Цветан Василев, нито от изпълнителния директор на "Бромак" Иван Стойков. Задължението обаче се води "висящо" към банката, квесторите са пратили покана за доброволно плащане, а от "Бромак" са им отговорили, че оспорват вземането - подписите върху документа са фалшиви и с нищо не ги задължават. А на въпроса кой е изготвил този документ все още няма отговор - експертиза за доказване на авторството все още няма, пък и ще е много трудна и със сигурност твърде оспорвана, защото достоверността на подписите ще трябва да се установява чрез сравняване на почерци само въз основа на два ченгела, сложени като подпис.


Този протокол-разписка обаче съвсем не е единственият фалшив документ в това дело, смятат прокурорите. Фалшиви са и тези 11 нареждания-разписки, с които според прокуратурата е трябвало фиктивно да се прехвърлят пари от фирмени сметки към банката, за да се занули задължението на "Бромак" от 206 милиона по също толкова фалшивия протокол. Експертиза на част от документите вече е направена и тя също е категорична, че подписите и върху тези 11 документа не са автентични. Но до момента авторът се води "неустановено" лице.


По-любопитното обаче е, че във връзка с всички тези разписки и протоколи в документите по делото се среща все едно и също име: на Теодора Танева - един от основните свидетели на обвинението. Тази 48-годишна дама е в центъра на истински баталии между прокуратурата и защитата. Нейните показания подкрепят версията на прокуратурата за присвояване на пари от банката. Само че според защитата нейните твърдения изобщо не трябва да се взимат предвид, защото тя е заинтересован свидетел. И се мотивират с данни от фирмения регистър.


Според информационната система ДАКСИ Теодора Петрова Танева е в борда на директорите на "Технологичен център - Институт по Микроелектроника" АД, или накратко ТЦ-ИМЕ. Компанията е свързана с Цветан Василев. Танева участва в борда на директорите и на "Си Ди Дивелопмънтс", чийто капитал пък е собственост на ТЦ-ИМЕ. По-любопитното обаче е, че Теодора Танева е управител и на "ПМ Проджект", която е свързана с "Обединени български вестници" - компания, в която участва майката на депутата Делян Пеевски - Ирена Кръстева. Нещо повече, Танева е в борда на директорите на "Обединени български вестници" АД. Участва в борда и на Издателско-полиграфически комплекс "Родина", където също доскоро фигурираше и името на Ирена Кръстева. А от 30 май тази година Танева е станала управител на "Родина тауър" ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е същият Издателско-полиграфически комплекс "Родина". Затова и съмненията на адвокатите около това на чия страна стои Танева във вече публичния конфликт между Цветан Василев и Делян Пеевски са съвсем логични.


Има и друг факт, който подхранва адвокатските подозрения: името на Танева се явява и покрай двете групи фалшиви документи.


Един от разпитаните до момента свидетели твърди, че именно Танева е подписала фалшивия протокол-разписка за прословутите 206 млн. лв., тя сама признала това пред него. Дали това е вярно никой не може да каже - няма такава графологична експертиза. Но пък е твърде интересно, че прокуратурата не отрича това твърдение, напротив даже го въвежда в обвинителната си теза: "Нашето становище е, че ако Танева е автор на документа, освен че следва да се ангажира наказателната й отговорност за документно престъпление, това дори би повишило степента на достоверност на показанията й. Логичното заключение в този случай е, че е нормално тя да знае защо, кога и с каква цел е съставен неистинският документ".


Освен това Танева се оказва замесена и при съставянето на 11-те фалшиви нареждания: "Теодора Танева се е видяла с главната счетоводителка на банката Мария Димова. Повод за срещата е било изпълнението на получени инструкции по телефона от страна на Цветан Василев към Танева, а именно тя да съдейства при оформянето и написването на нареждания-разписки за теглене на суми в евро и лева от "Бромак", "Си Ди Дивелопмънтс", "Инфраструктурна компания" и от физическото лице Едуардо Миролио", казва самата прокуратура.


Именно заради дейното участие на свидетелката в цялата тази схема адвокатите настояват, че нейните показания са недостоверни. Ситуацията е твърде спорна и това се вижда ясно и от пълния разнобой в позициите по този въпрос на две съдебни инстанции: Софийския градски съд и Софийския апелативен съд. Само в рамките на седмица двете съдилища изложиха две противоположни тези за годността на доказателствата, събрани по делото за КТБ. И ако на 21 август съдебният състав на СГС бе на мнение, че "не следва да се дава вяра на показанията на свидетелката Танева" и че на база събраните други доказателства обоснованото предположение, че обвинените са извършили престъплението присвояване, вече е разколебано, то на 28 август Апелативният съд прие точно обратното.


Тези спорове между инстанциите обаче са само "за загряване". Същинската битка в залите тепърва предстои - когато и ако изобщо някога това дело влезе за разглеждане там. Засега безспорният факт по делото е само един: в ареста не остана нито един обвиняем. В четвъртък САС измени мярката за неотклонение и пусна на свобода срещу 3000 лв. гаранция и последната задържана за аферата с "липсващите" 206 млн. лв.: заместник главната счетоводителка Борислава Тренева -Кючукова . Счетоводителката Мария Димова и досега си бе вкъщи, макар и под домашен арест, но вече и тя е под гаранция. Касиерката Маргарита Петрова пък бе изненадващо осбсвободена от прокуратурата още преди две седмици. Според адвокатите това е станало, след като е дала показания, които "напълно съответстват на тезата на прокуратурата". Орлин Русев от самото начало на разследването си беше оставен с 10 000 лв. гаранция. А Цветан Василев го няма - според адвоката Христо Ботев - не защото се крие от правосъдието, а просто се опитва да опази живота си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във