Параграф22 Daily

§22 Новини

Курсанти от НВУ слушаха лекции по разузнаването

Курсанти и студенти от Националния военен университет „Васил Левски“ слушаха курс лекции за най-актуалните разработки в областта на разузнаването. Лекциите са част от международната програма „Еразъм“, по която военният университет работи, а лектор беше д-р Мариуш Камински от Университета по отбраната във Варшава, Полша. „С Университета по отбраната във Варшава работим дълги години и имаме прекрасни взаимоотношения. Всяка година, преди пандемията да ограничи пътуванията ни, осъществявахме множество мобилности на курсанти, студенти, преподаватели и цивилни служители от Националния военен университет в Полша и съответно колеги от техния вуз са били наши гости и наши обучаеми. За съжаление, пандемията наложи варианта да избираме виртуалната мобилност като възможност да продължим работата си по „Еразъм“, разказва полк. доц. д-р Невена Атанасова, която е Еразъм координатор на професионалната област „Национална и регионална сигурност“ и заедно с Центъра за дистанционно обучение организатор на поредицата от лекции.

Курсантите от специалностите „Разузнаване“ и „Мотопехотни и танкови войски“ и студенти от IV курс по национална и регионална сигурност слушаха курс от лекциите на тема „Разузнаването в модерния свят“. Във виртуалната мобилност участва и Цветомира Койчева, която учи магистратура „Стратегическо ръководство на сигурността и отбраната“ към Военна академия „Г. С.Р аковски“ и в момента е на стаж в катедрата „Национална и регионална сигурност“ в НВУ.

Д-р Мариуш Камински предложи на нашите студенти актуални разработки във връзка с разузнаването от последните години, показа им изследвания за това как се разбира разузнаването като процес, резултат и участници, даде им различни дефиниции на водещите разузнавателни агенции в САЩ, Русия, Китай, Европейския съюз и НАТО“, разказва полк. Атанасова. И допълва, че д-р Камински е говорил за антитероризма, за разузнаването като мисия, за разузнаването във века на киберсигурността, както и за предизвикателствата пред САЩ, Русия и Китай във връзка с провеждането на техните разузнавателни политики.

Facebook logo
Бъдете с нас и във