Параграф22 Daily

§22 Новини

КЗК: Има картел на пазара на горива, сочи анализ от 150 страници

Има картел на пазара на горива у нас. Това показва проверката на Комисията за защита на конкуренция (КЗК), която подробно разгледа пазара на горива в страната. Секторният анализ на комисията е описан в 150 страници,  а проверката е продължила седем месеца.

Регулаторът започва производство срещу седем дружествата: „Шел България“ ЕАД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ООД, „ОМВ България“ ООД, „Петрол“ АД, „НИС Петрол“ ЕООД и „Лукойл България“ ЕООД. Причината е, че тези компании са се договаряли за цените, по които да продават горивата.

„Забелязва се идентичност в ценовата политика на пазара на търговия на дребно, отличаваща се с продължително задържане на цената на дребно на високи нива", са установили от регулатора. 

„Има убедителни индикации за наличие на забранени картелни споразумения в пазара на горивата", обяви на брифинг говорителят на КЗК Марио Гаврилов. Той посочи и откритите минуси, сред които е нарушаването на правилата на свободната конкуренция в търговията с горива.

И при тази си проверка от КЗК са установили, че голяма част от доставчиците на горива у нас не разполагат с необходимите акцизни складове. Това е така заради сериозните изисквания за разкриването на такъв склад, а именно да разполагаш с установен капитал от 500 хиляди лева и да си заделил 30 млн. лева като гаранция за акцизните такси.

Регулаторът е съзрял и сериозен процент на сивата икономика в сектора търговия с горива. „Има един сериозен дял от търговци на горива, които не се подчиняват на регулацията по правилата, по които го правят другите", разкри Гаврилов.

„Смятаме докрай да извървим този път, да превърнем тези наши съмнения в юридически факти и те да издържат пред съда", се зарече говорителят на регулатора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във