Параграф22 Daily

§22 Новини

КЗК разследва картел в енергетиката

Комисията за защита на конкуренцията разследва картел в енергетиката. Това заяви председателят й Петко Николов по време на среща с журналисти.


По думите му става въпрос за нагласени търгове и поръчки. Поради секретния характер на производството Николов отказа да конкретизира дали делото е срещу държавни или частни компании в сектора.


В скоро време предстои и решение на КЗК относно действия на трите електроразпределителни дружества. Там се разследва споразумение между тях и злоупотреба с господстващо положение, допълни Николов.


Председателят на КЗК заяви, че там са установени някои нередности и до края на юли комисията ще излезе с решение. Очаква се и решение относно производството в комисията по отношение на господстващо положение на "Булгаргаз".


По време на срещата дискутирана бе и темата за проекта "Южен поток", като Николов заяви, че щом Европейската комисия се е сезирала за нарушаване на общностното законодателство, КЗК няма право да се меси в нейната работа. Коментарът бе по повод обществената поръчка за строителството на газопровода, която бе проведена в кратки срокове в края на миналата година.


Николов говори и за внесения законопроект за сливане на КЗК и Комисията за защита на потребителите. Законопроектът на този етап е на разглеждане в парламентарните комисии и не е приет.


По думите на Николов има редица страни, в които тези органи са слети, като в Испания дори има една обща регулаторна комисия, която следи най-различни сектори в икономиката.


Председателят на КЗК изрази надежда, че приетите наскоро разпоредби в Закона обществените поръчки, които регламентират минимални такси за обжалване на процедурите по Закона за обществените поръчки, би спряло безсмисленото обжалване и съответно би допринесло за по бързото им осъществяване.


Според Николов по-голяма икономическа свобода може да има в нерегулираните сектори, където обаче често ставаме свидетели на картелни споразумения.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във