Параграф22 Daily

§22 Новини

КЗК санкционира "Ви Ай Пи Комерс“ ООД за имитация

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на „Ви Ай Пи Комерс“ ООД в размер на 1230 лв. за установено от ВАС нарушение по чл. 35, ал. 2 от ЗЗК (имитация) от страна на дружеството.

С решение № 4958 от 19.04.2021 г. 3-членен състав на ВАС установява, че е извършено нарушение по чл. 35, ал. 2 от ЗЗК от страна на „Ви Ай Пи Комерс“ ЕООД, изразяващо се в използване на словна марка „софийска баница“, която визуално и по звучене се явява близка до марките на „Пайо 90“ ООД и на „Софийска баница“ ООД, като потребителите могат да бъдат въведени в заблуждение, съответно интересите на конкурентните дружества Пайо 90“ ООД и „Софийски баници“ ООД могат да бъдат засегнати по недобросъвестен начин.

При определяне на имуществената санкция Комисията отчита специфичния характер на извършеното деяние, ефекта върху конкуренцията, смекчаващите отговорността обстоятелства и определя нарушението като „леко“, за което налага санкция в размер на 1% от размера на нетните приходи от продажби на „Ви Ай Пи Комерс“ ЕООД за 2020 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във