Параграф22 Daily

§22 Новини

КЗП с проверки по празниците. Следи за цени, качество и нарушения

В периода преди и по време на Великденските празници наблюдавахме сравнително спокоен пазар. Това, че ние предварително оповестихме извършването на проверки по отношение на най-често пазаруваните продукти в навечерието на празниците, и то съвместно с другите институции, които имат контролни функции – Българската агенция по безопасност на храните, Националната агенция за приходите, оказа своя ефект, отбеляза Димитър Маргаритов – председател на КЗП, съобщаават от Комисията.

Извършени са над 350 проверки, 1/3 от които съвместни, а констатираните нарушения са едва 10-15. Нарушенията обикновено са свързани с некоректно обявяване на цените или некоректно обявяване на страна на произход на стоките. На нарушителите ще бъдат наложени санкции за извършените нелоялни търговски практики, като те варират от 1000 до 30 000 лева, като конкретният размер се определя при отчитане на  обема сделки, които извършва съответният търговец, съответно колко голям кръг потребители могат да бъдат засегнати от нарушението. От края на този месец с промените в Закона за защита на потребителите санкциите могат да достигат до 50 000 лева. В повечето случаи санкциите имат ефект и рядко се наблюдава повторност на нарушенията, за което вече санкцията е в двоен размер.

Проверките на КЗП ще продължат през празнични дни около Гергьовден, за да бъде гарантирано качеството, декларираният произход и нормалните цени на стоките.

По време на Великденските празници в КЗП са получени около 100 жалби, подадени по равен дял чрез интернет или чрез Телефона на потребителя. По-голямата част от оплакванията не касаят конкретни проблеми, възникнали по време на празниците, а такива, на които потребителите не са имали възможност да обърнат внимание и да потърсят съдействие по-рано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във