Параграф22 Daily

§22 Новини

Le Monde: Европейската агенция по лекарствата (EMA) може да е била подложена на натиск да тества ваксината Pfizer

Европейската агенция по лекарствата (EMA) може да е била подложена на натиск да одобри ваксината срещу коронавирус Pfizer-BioNTech. Това съобщава френският вестник Le Monde. „Документите за коронавирусни ваксини, откраднати при кибератака на Европейската агенция по лекарствата и след това изтекли в интернет, показват натиска, пред който агенцията е била изправена, за да одобри бързо ваксината Pfizer-BioNTech“, отбелязва изданието, което „успяло да се запознае с част тези документи".

"Най-малко пет имейла показват натиска, който агенцията е изпитвала, за да ускори процеса на одобрение на първата ваксина срещу коронавирус", пише вестникът. По този начин „в разговор на 12 ноември, европейският комисар по здравеопазване Стела Кириакидис настояла, че„ всички държави от ЕС получават ваксината едновременно “, тя също съветва„ да не се принуждават държавите да прилагат национални процедури, тъй като това може да доведе до забавяне в процеса на одобрение на ваксината."

Льо Монд също така подчертава, че „на 19 ноември високопоставен служител на ЕМА се позова на конферентен разговор с ЕС, който се провел „в доста напрегната атмосфера“. „На следващия ден, по време на разговор с Датската агенция по лекарствата, същият служител заявил, че е изненадан, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен „ясно е идентифицирала две ваксини, които могат да бъдат одобрени до края на годината (Pfizer-BioNTech и Moderna)“, пише вестникът.

Европейската агенция по лекарствата обяви факта на кибератаката на 9 декември. Според него нападателите са получили достъп до информация, свързана с лекарства и коронавирусната ваксина, собственост на трети страни. Засегнатите компании са уведомени за инцидента. На 12 ноември EMA съобщи, че някои данни за лекарства и ваксини за коронавирус, откраднати в резултат на кибератака, са попаднали в Интернет

Facebook logo
Бъдете с нас и във