Параграф22 Daily

§22 Новини

Лечков подписал протокола за избора на Михаил Касабов

Йордан Лечков е подписал протокола от заседанието на Изпълнителния комитет, с който за временен президент на БФС бе избран Михаил Касабов. Той вече е предоставен на съдията по вписванията. Официалното съобщение на БФС от заседанието също споменава, че той се е отказал от правото да бъде временен шеф като първи заместник на Борислав Михайлов. Заради това колегите му били доста
учудени от жалбата, с която той оспори избора, сочи bTv. Според юристи жалбата е трябвало да се появи доста по-рано, за да се иска предварително да се спре вписването.

Нито уставът на БФС, нито Законът за юридическите лица с нестопанска цел, по който е регистриран БФС, изисква изрично вписването на временен президент. Това означава, че в момента се прави поредното нарушение, за да се забави Конгресът. Още на първото заседание след оставката на Борислав Михайлов е можело да бъде определена и датата на извънредната сбирка, която да избере негов наследник.

В крайна сметка датата 4 април, върху която бе постигнат консенсус, вече изглежда напълно неизпълнима. Сега вече се говори за 5 май, а има вариант всичко да се отложи за след приключването на първенството. Според юристи нарушенията, които се правят от сегашното ръководство, могат да дадат и основание на спортното министерство да суспендира лиценза на БФС, докато влезе в крак със законите в България.

В момента БФС трябва да се прелицензира по изискванията на новия закон за спорта, като срокът за подаване на документи изтича на 18 януари. Същото трябва да направят и клубовете, които искат да бъдат негови редовни членове и да участват на Конгреса. Очаква се огромна част от тях да не изпълнят изискванията на закона и така ще бъде съкратена сериозно бройката на участниците в Конгреса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във