Параграф22 Daily

§22 Новини

”Л’Експрес” разследва български министър

Френският в. bdquo;Лrsquo;Експресrdquo; коментира скандала с министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов, за който излязоха данни, че е получил неправомерно 15 000 евро за безработица във Франция, след разследване на сайта Биволъ през юни т.г.. Но и във Франция, и в България никой не се интересува, коментира изданието. Парите са получавани от октомври 2004 г. до юни 2005 г., след като Данов загубил работата си в архитектурно бюро във Франция.


Вписване като търсещ работа след уволнение по икономически причини, получаване на помощи за безработица месеци наред и търсене на нова работа - малко министри в цяла Европа могат да се похвалят с такъв опит, коментираnbsp;bdquo;Лrsquo;Експресrdquo;, цитиран от Фокус и Биволъ.


Иван Данов дълго време е премълчавал този епизод от живота си, който се е случил между 2004 и 2005 г., когато е живял във Франция. Има си причини за тази забележителна дискретност, добавя изданието.


Назначеният от юни 2013 г. министър на инвестиционното проектиране не е имал право на тези пари. Докато е взимал помощи от френската държава, той е заемал различни постове в България, без да информира френската служба.Така, всеки месец Данов е взимал по 1850 евро, без да смятаме възнагражденията, получени в България.


Той е цитиран да казва пред български медии, че е съобщил на френските власти, че напуска окончателно страната, но те продължавали да му превеждат пари. Данов бил готов да върне парите, но никой не ги търсел.


Многократно питана от bdquo;Лrsquo;Експресrdquo;, пресслужбата на Службата по заетостта уверява, че е предала на компетентните служби въпросите по случая, но отговор не е получен.


Според източника давността за този вид досиета изтича след три години: дори въпросният министър да поиска да върне сумите, които е получил, без да има право, службата по заетостта няма да може да ги вземе, докато измамата не е официално призната от френските служби.


Данов първо отказва да коментира пред френското издание с думите, че вече ама много ме притеснявате, после обаче пуска SMS на 23 септември:


Oспорвам изцяло изнесената срещу мен информация, тъй като е невярна и е много близо до квалификацията за клевета, кражба и злоупотреба с мои лични данни. От моя страна няма неправомерни действия. За да защитя името си от тези обвинения, съм внесъл жалба в Парижката прокуратура. До произнасянето й не мога да давам изявления. Запазвам си правото да Ви нформирам възможно най-подробно, след като прокуратурата се произнесе. Изданието пита прокуратурата на 24 септември, но няма информация за подобна жалба. Никога не съм чувала за това, уверява говорителката Агнес Тибо-Льокуивр.


След настояване да потвърди датата на завеждане на жалбата и евентуално да съобщи входящия номер, Данов прекратява размяната на SMS-и, че не може повече да споделя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във