Параграф22 Daily

§22 Новини

Летящ първоначален старт на кандидатурата на Цацаров за нов шеф на КПКОНПИ

Кандидатурата на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров за нов шеф на антикорупционната комисия днес беше коментирана в детайли с ранните телевизионни блокове. "В крайна сметка работата на тази комисия е превенция и пресичане на корупцията. Г-н Цацаров има голям опит. Освен това той е наясно с работата на КПКОНПИ. Ако бъде избран на този пост, г-н Цацаров ще влезе с летящ старт",  заяви бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров по повод предложението Сотир Цацаров да заеме поста председател на комисията. Според Тодоров номинацията на Сотир Цацаров е изключително подходяща и е оценка за работата на прокуратурата и главния прокурор през последните седем години. "Радвам се, че българският парламент е оценил работата ни. Състезание ще има при всички случаи. За момента има двама кандидати. Така, че ще има сблъсък на идеи", каза още Тодоров и допълни, че не вижда нищо притеснително в процедурата.

Цацаров може да подаде оставка преди президентът Румен Радев да подпише указ за утвърждаването на Иван Гешев като главен прокурор, е мнението на депутата от "Атака" Явор Нотев, който подкрепя кандидатурата на Цацаров. Той изрази убеденост, че Радев ще подпише указа за назначаването на Иван Гешев. Нотев категорично подкрепи Цацаров, като отхвърли твърдението, че двамата с Гешев са тандем.

Юристът Атанас Славов пък обърна внимание, че КПКОНПИ работи доста скандално и запорира имущество по неясни критерии, дори след като има съдебни решения за противното. Следват дела в Европа и засегнати осъждат държавата заради нарушение на човешките права т.е. плащат данъкоплатците. 

Както е известно, на 19 ноември ГЕРБ и "Обединени патриоти" предложиха Сотир Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Създаването на икономическа стабилност и среда, освободена от корупция, привлича инвеститори, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, с което и мотивира предложението на управляващите. На 6 ноември парламентът прие процедурни правила за избор на председател и членове на антикорупционната комисия. Антикорупционният закон гласи, че комисията е колективен рган, който се състои от петима членове - председател, заместник-председател и трима други членове. За председател на комисията се избира български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж. Процедурните правила предвиждат предложенията за кандидати и председател на КПКОНПИ да се правят от народни представители и да се внасят в писмена форма чрез деловодството но на Народното събрание до комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 14-дневен срок.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във