Параграф22 Daily

§22 Новини

Либерално фиаско: В Алабама обявиха абортите за незаконни без изключения

Алабама прие краен закон за пълна забрана на абортите. Така става американският щат с най-строги мерки в това отношение. Щатският сенат отхвърли дори поправката, която позволява премахване на плода в случаи на изнасилване и кръвосмешение. Допускат се редки изключения само, ако бременността представлява опасност за здравето на жената.

Националната организация на жените нарече забраната "неконституционна" и заяви, че това е "прозрачно усилие да се засили политическата подкрепа за кандидатите противници на абортите в предстоящите избори". Стейси Фокс от гражданската организаци за планирано родителство пък нарече решението на сенаторите "тъмен ден за жените в Алабама и в цялата страна".

В изявление тя каза, че политиците от Алабама "завинаги ще живеят в позор заради това гласуване и ние ще се погрижим всяка жена да знае кой носи отговорността за това".

Всъщност казусът може да излезе извън пределите на щата и да се превърне в национален. Поддръжниците на законопроекта имат по-амбициозни планове. Те очакват забраната на абортите в Алабама бъде блокирана в съда, но се надяват, че процесът на обжалване ще доведе казуса до Върховния съд на САЩ. А там, въпреки презумпцията за безпристрастност, излъчените от средите на Републиканската партия съдии в момента са мнозинство. Така може да се стигне до отмяна на решението на Върховния съд от 1973 г., с което абортите в САЩ се узаконяват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във