Параграф22 Daily

§22 Новини

Лидерката на БСП и Елена Йончева с дела срещу фалшиви новини на ГЕРБ

Председателката на социалистите бе в Нова тв тази сутрин заедно с водачката на листата за изборите Елена Йончева. В списъка с въпроси присъстваха и обвиненията към лидерката на БСП, отправяни от представители на ГЕРБ към нея - за приватизация на "Техноимпекс" и имоти на фирмата, приписвани на нея. В отговор Нинова обяви, че има документи от заключенията на ДАНС, градската прокуратура, върховната касационна прокуратура и финансова инспекция за сделката за „Техноимпекс”. На база на тези документи тя вече е завела съдебни дела. "Това е начинът да има правова държава. И на колегите казвам - не обръщаме внимание на фалшивите новини, а водим дела и когато има резултат - оповестяваме", обясни лидерката на социалистите. И припомни, че вече е осъдила премиера Бойко Борисов на първа инстанция заради изречени от него неистини.

Нинова съобщи, че по-късно днес БСП ще изнесе сигнали и информация за "натиск, за използване на страх, за използване на службите на МВР" с цел да се повлияе на изхода от евровота в полза на ГЕРБ. Подробности обаче не сподели. Левицата ще сезира прокуратурата и европейските посланици, закани се още тя.

Водачката на листата на левицата за вота на 26 май Елена Йончева също обяви, че ще води дела заради обвинения срещу нея, отрече за пореден път да има офшорни фирми и сметки, както и обвиненията на прокуратурата, свързани с "пране на пари" по линията на КТБ. Тя обаче хвърли и нов сюжет в темата за имотите на политиците и декларират ли се те. Социалистката предаде на водещите в Нова тв документи, според които лично Бойко Борисов не бил декларирал къща в Банкя в близост до родния му дом. Ставало дума за сделка за имот от 2009 г. и постройка от 138 кв. м, като обектът е бил предаден на Борисов като физическо лице, твърди Йончева.

Тя отново заговори и за къща на Борисов в Барселона, която се води на друг човек, но била на премиера и в нея живеела негова близка. Предстои да видим какъв ще е отговорът на премиера.

Нинова и Йончева повториха и основните послания от официалната предизборна кампания, както и позициите си за въвеждане на съдебен контрол над прокуратурата преди избора на нов главен прокурор наесен, искането за ревизия на закона за КПКОПНИ и състава на комисията, критиките си към социалната политика на управляващите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във