Параграф22 Daily

§22 Новини

Лидия Йорданова обжалва уволнението си

Бившият вече директор на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) Лидия Йорданова ще заведе дело заради дисциплинарното й уволнение от председателя на Народното събрание Михаил Миков . Мотивът на председателя на парламета за драстичното му решение са резултатите от вътрешния одит на центъра: установено, че тя е изплатила 211 879 лева на външни лица без договор. Освен това, използвала като анкетьори срещу заплащане роднини на социолозите от НЦИОМ.


Проверяващите разкрили още, че служителите на Йорданова получавали по две заплати за една и съща работа - веднъж по трудов договор и веднъж по граждански договор с външни изпълнители. Затова Миков неотдавна обяви, че ще закрие НЦИОМ, а след това ще сезира и прокуратурата за злоупотреби в центъра. Прави се нова структура - Агенция за оценка на законите.


На пресконференцията Йорданова заяви: Завеждам дело срещу уволнението ми, надявам се на добра развръзка. Ще съдействам с голямо желание на всеки, който иска да изясни случая, обясни тя.


По думите й НЦИОМ работи по специфични задачи, които не се изпълняват от частните социологически фирми, нито от вътрешни парламентарни звена.


Докато е била шеф на НЦИОМ са били направени 515 изследвания. За 14 г. има 127 изследвания на политическите нагласи или средно по около 9 на година. Правени са изследвания по над 60 теми, свързани със законодателство, възложени от ръководството на парламента, от парламентарните групи и комисии, както и от депутати.


НЦИОМ изследва общественото мнение на различни фази на законодателния процес - на етапа на законотворчество, обсъждане в парламента между първо и второ четене и на фазата на използване на приетите закони, обясни уволнената директорка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във