Параграф22 Daily

§22 Новини

Любомир Каримански: Дават до 350 000 лева, за да пуснат ТИР без проверка през митниците

"Има течове по границите на България, корупционните практики в митниците не са прекъснати. Имаме сигнали и данни. Много от камионите, които влизат от Турция не се проверяват достатъчно стриктно за дадени хранителни продукти. Зависи какви са храните, какъв е тира, но подкупите стигат до 350 000 лв., за да пуснат един тир, а парите се разпределят между корупционните етажи на властта".

Това заяви в предаването "Твоят ден" Любомир Каримански, кандидат-депутат от "Има такъв народ", председател на Бюджетната комисия в 46-тото НС.

По темата с обществените поръчки "Има такъв народ" има свое предложение. "За мен е важно да има промяна в централния бюджет, където чрез буферите изтичат пари, които нон стоп министър-председателят и МС прехвърлят от едно в друго министерство. Искаме да внедрим цялостна платформа в изпълнение на обществените поръчки, с ясни и прозрачни критерии", допълни Любомир Каримански.

По думите му има кражби от страна на публичния сектор, затова е нужно създаване на Център за споделени услуги, където могат да се избягват дублиращи се процеси в публичния сектор. Това ще бъде предложено от ИТН в следващото Народно събрание.

Той смята, че инфлацията може да бъде овладяна по два начина. "Първият е държавата да продължава да увеличава разходите си, тогава инфлацията ще бъде двуцифрено число, близо до 10%. Другият вариант е рязко свиване на икономиката, което не е полезно за държавата", сподели Каримански.

Facebook logo
Бъдете с нас и във