Параграф22 Daily

§22 Новини

Люксембург може да загуби статута си на финансово скривалище в Европа

Статутът на Люксембург как непристъпна финансова крепост в Европа може да се разклати съвсем скоро, пише Bloomberg. Причината е намерението на ЕК постепенно да въвежда такива нормативни мерки, които да ограничат спекулациите с банковата тайна и неразгласяването на фискални съглашения в рамките на Съюза.

През февруари 2015 г., европейските законодатели се договориха за създаване на специална комисия за недопускане в бъдеще на практики за неплащане на дължими данъци в ЕС. Причината за тази крачка на евродепутатите бе разразилият се през 2014 г. скандал с публикуването на секретни документи, според които много крупни международни компании са свивали размера на дължимите си данъци до 1% от реалната им сума чрез сключване на данъчни споразумения с властите на Великото херцогство.

В момента Европарламентът планира да разработи законодателни мерки, които да доведат до по-висока финансова прозрачност при правенето на бизнес в региона. По предположение на икономиста от Лондонската школа по икономика Габриел Зъкман, регистрацията на печалбата в региони с ниски данъчни ставки, позволява на американските компании да "икономисват" до 130 млрд. долара дължими налози на година.

В банките на Люксембург държат парите си най-големите международни хедж-фондове и редица крупни транснационални корпорации.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във