Параграф22 Daily

§22 Новини

Лют скандал: Защо луксозна лимузина "Майбах" се охранява от НСО?

Лимузина мерцедес „Майбах” за 300 000 лева на варненец бе забелязана на пъпа на София със сигнална лампа на НСО на таблото за по-бързо придвижване в трафика, пише narod.bg. Супер скъпият мерцедес е щракнат на ъгъла на улиците „Раковски” и „Хан Аспарух”. От кадрите, разпространени от 19 минути ясно се вижда устройството за специален режим на движение, което използват единствено и само автомобилите на Националната служба за охрана.

Беззаконието се демонстрира в самото сърце на София – нейния супер идеален център. Номерът се пази в редакцията. Досега нямаше данни НСО да има в автопарка си Майбах. А специалният режим на движение се дава само на СЛУЖЕБНИТЕ автомобили от съответните институции на определени високопоставени лица от самия връх на властта.

В гаражите на Министерския съвет и на Народното събрание също няма държавни коли от модела на стойност над 300 000 евро. За лични автомобили такъв режим е недопустим по закон. Веселин Нинов от пресцентъра на НСО потвърди, че няма държавни коли майбах. Въпреки че е незаконно, оказва се, че човек може да си сложи атрибутите на специалния режим на движение, каквито ползват президентът, премиерът и министрите. Неофициалната информация, която получихме от осведомен източник от върховете на властта е, че автомобилът е от личния гараж на депутат. Става дума най-вероятно за заместник на фамозната ПКП Цвета Караянчева, който въпреки забраната на закона, има собствен бизнес.

Депутати разказаха на 19 минути, че НСО отлично е информирана за факта, тъй като нейните служители возят и охраняват Марешки "на борда" на лимузината му за 300 000 евро. Бедата е, че по закон частни автомобили нямат право на специален режим на движение. Нито НСО има право да охранява лица в частни автомобили. Използва се хратка на ръба, ако не и отвъд закона частната или фирмена лимузина се предоставя за ползване на НСО за обслужване. Доколко изобщо това може да става - възмездно или безвъзмездно, а ако е безвъзмездно как това се представя пред НАП, за чия сметка са горивото, амортизациите, застраховките и т.н. - кашата е уникална.

От пресцентъра на службата цитираха чл. 19 от своя закон, който ги задължавал да охраняват Марешки, понеже е заместник-председател на парламента. Това обаче е нелегално да става  в разрез със закона, обяснихме за пореден път ние. Може да се прави само в държавни коли.

Цвета Караянчева има четирима заместници – злополучният Валери Симеонов – лидер на НФСБ, Веселин Марешки - шеф на „Воля”, Емил Христов от ГЕРБ, Кристиан Вигенин от БСП и Нигяр Джафер от ДПС. Финансовият ресурс за притежание на майбах, поне официално, имат двама от тях – Веселин Марешки и Валери Симеонов. Според източници на Narod.bg супер луксозната лимузина била именно на варненския „патриот” Марешки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във