Параграф22 Daily

§22 Новини

Ливан се включва в разследването срещу Карлос Гон в съответствие със своите закони

Ливанският съд ще разгледа делото на бившия ръководител на автомобилния концерн „Нисан” Карлос Гон като гражданин на Ливан в съответствие със своята правосъдна система, основавайки се на презумпцията за невиновност. Това е заявил ливански депутат пред РИА Новости. Очаква се информация от японска страна, която ще бъде разгледана от гледна точка на ливанското право и ще се действа в съответствие с националното законодателство.

Главният прокурор на страната Хасан Увейдат ще изслуша днес в Бейрут Гон във връзка с червената бюлетина за издирването му, пусната от съда в Япония и настояваща за неговото задържане. Предполага се, че бившият шеф на "Нисан" ще бъде разпитван и за посещението си в Израел и разговорите си с израелски чиновници, което е забранено със закон за гражданите на Ливан.

Карлос Гон и неговата дясната му ръка Грег Кели бяха арестувани на 19 ноември 2018 г. по подозрение в укриване на доходи и финансови злоупотреби. През пролетта на 2019 г. адвокатите на Гон внесоха гаранция в размер на 1,5 млрд. йени (около 15 млн. долара), след което той беше освободен със забрана за напускане на страната. Делото срещу него е насрочено за пролетта на тази година. През декември той избяга от Япония, където се намираше под домашен арест.

По последна информация бившият шеф на автоконцерна е със забрана да напуска Ливан, предава Франс прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във