Параграф22 Weekly

§22 Новини

Ливанец с канадски паспорт е новият атентатор от Сарафово

В хотел в Несебър полицията е открила ДНК на един от отговорните за атентата на летище "Сарафово". Тя е на родения в Ливан канадец Хасан ел Хадж Хасан, отговарял за логистиката на атаката, съобщава в. "Преса".


Установено е, че Хасан е пристигнал в България на 28 юни 2012 г. и именно той е взривил дистанционно бомбата в раницата на камикадзето на 18 юли 2012 г. Устройството било с три килограма тротилов еквивалент. В раницата имало и две малки газови бутилки.


Роденият в Ливан, но с канадско гражданство Хасан за около седмица се настанил в хотел в Несебър. Бил сам, представял се за турист.


През цялото време на пребиваването си носел различни шапки. Две от шапките му – с емблеми на американски бейзболни отбори, са били намерени в хотелската му стая в Несебър от спецслужбите. Те са били представени за анализ и от тях властите успели да изолират ДНК. Следи от съучастника на терориста са били намерени на хавлията, с която Хасан ходел на плаж в Несебър. Тя също била в хотелската му стая. Възможно е той да е забравил вещите си в бързината преди да напусне скоростно хотела.


На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и още един човек, за когото се предполага, че е извършил атентата. При инцидента бяха ранени 35 души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във