Параграф22 Weekly

§22 Новини

Лобират повече пари за съдебната система, не за заплати

„Обсъжда се идеята практико-теоретичен изпит, който завършилите право полагат след юридическия стаж в Министерството на правосъдието да се оценява по шестобалната система, а не както е сега по зачитане“. Това каза заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова на дискусия със студенти на тема: „Реформите в съдебната система и необходимите промени в сферата на наказателната политика“. Златанова посети Университета за национално и световно стопанство по покана на Обединение за юридическо развитие „Темида“. Повече от час министърът на правосъдието дискутира необходимостта от реформа в съдебната система и правното образование с повече от 70 студенти от юридическите факултети на УНСС, Софийския университет „Св.Климент Охридски“, Нов български университет и Варненския свободен университет. По думите на Златанова промяната в оценяването на практико-теоретичния изпит би допринесло за повишаване нивото на юридическото образование в правните факултети. Правосъдният министър припомни, че според анализ на неправителствена организация у нас 11 475 студента са изучавали право през 2013 година, което нарежда специалността на трето място по масовост професионално направление във висшето образование. Според същото проучване студентите по право от УНСС и Софийския университет са с най-висок осигурителен доход при последвалата професионална реализация. Министърът цитира изказване на проф. Огнян Герджиков, който наскоро е поставил въпроса и за единни държавни критерии при дипломирането на студентите по право.


Вицепремиерът подчерта, че от началото на мандата на това правителство категорично е била установена „разделителна линия“ между властите. Златанова заяви, че от средата на 2013 година няма никакви признаци за намеса на изпълнителната власт в съдебната система.


Зинаида Златанова подчерта, че реформата в наказателното правосъдие не се отнася единствено до необходимостта от приемането на нов Наказателен кодекс, но така също и до реформа в посока недопускане на своеобразно бягство от правосъдието като казусите делото „Соло“, т.нар. „Братя Галеви“ и други. По думите на министъра, решение на проблема при отклонение от мерки като „домашен арест“ може да се търси във въвеждането на електронния мониторинг – т.нар. „електронни гривни“. „В момента има пилотен проект, който се финансира по Норвежката програма“, припомни Зинаида Златанова.


Като гарант и минимизиране на рисковете пред случайното разпределение на делата, а и много прецизен инструмент за анализ на натовареността на магистратите пред студентите министърът на правосъдието посочи реалното въвеждане на електронното правосъдие.


Студент от УНСС постави въпроса за разделението на Висшия съдебен съвет на две квоти – прокурорска и съдийска, като изрази опасения, че това може да доведе до капсулиране на гилдиите. От своя страна вицепремиерът Зинаида Златанова подчерта, че това е въпрос, който се дискутира в гилдията, но от срещите й с редови магистрати в цялата страна, той със сигурност не е водещ. „Подобряването на материалната база и условията на труд на съдии и прокурори е далеч по-важен въпрос за самите магистрати в Пловдив, Варна, Видин“, коментира впечатленията си от срещите си министърът.


Зинаида Златанова отговори и на въпрос за допълнителните пари от бюджета, които Висшия съдебен съвет е поискал за увеличение на заплатите на работещите в съдебната система. „Като процент от брутния вътрешен продукт, българският данъкоплатец отделя най–висок процент от всички страни-членки в целия Европейски съюз. „Това означава, че ние като общество сме отделили максимума, който можем за съдебна система“, каза Златанова и припомни, че е призовала членовете на ВСС за разбиране, особено, когато се отнася за разходите, които са за заплати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във