Параграф22 Daily

§22 Новини

Лондон отказа да екстрадира Джулиан Асандж в САЩ

Британски съд отхвърли молбата на Вашингтон за екстрадиция на Джулиан Асандж в САЩ, където да бъде съден за шпионаж след публикуването на стотици хиляди поверителни документи. Решението на наказателния съд "Олд Бейли" в Лондон може да бъде обжалвано.

Според информация на БиБиСи причината за отказа е, че основателят на "Уикилийкс" има психически проблеми. По думите на окръжния съдия Ванеса Барайцер, има доказателства, че Асандж може да се самонарани, ако бъде предаден на Съединените щати. "Цялостното впечатление е на депресиран и понякога отчаян човек, страхуващ се за бъдещето си", обясни тя. Според нея няма съмнения в американското правосъдие, но страната не е в състояние да му попречи да опита да сложи край на живота си. Съдия Барайцер нареди Асандж да бъде освободен, предаде БиБиСи.

Преди заседанието десетина демонстранти се събраха пред съда с табели с надписи: "Не екстрадирайте Асандж, истината не е престъпление" и "Освободете истината, освободете Асандж". Силите на реда им наредиха да се разпръснат в съответствие с противоепидемичните мерки.

Четиридесет и девет годишният австралиец може да получи в САЩ присъда от 175 години затвор за публикуването от 2010 г. насам на над 700 000 поверителни документа за военната и дипломатическа дейност на Вашингтон, по-специално в Ирак и Афганистан.

Сред публикуваните документи има видеозапис как американски военен хеликоптер убива цивилни в Ирак през юли 2007-а, сред които двама журналисти на агенция "Ройтерс".

Джулиан Асандж беше арестуван през април 2019 г., след като седем години се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон, където беше потърсил убежище след нарушаване на правилата на пускането му под гаранция. Той се страхуваше да не бъде екстрадиран в САЩ или Швеция, където беше издирван по обвинение в изнасилване, което впоследствие беше оттеглено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във