Параграф22 Daily

§22 Новини

Ловешкият административен съд отмени решение на общинския съвет за провеждане на референдум

Ловешкият административен съд отмени като незаконосъобразно решение на общинския съвет в областния град за произвеждане на местен референдум с въпрос: "Желаете ли Община Ловеч да обособи общинско дружество ВиК - Ловеч със 100 процента общинско участие, като за целта излезе с активите си от сегашното дружество, в което мажоритарен собственик е държавата, а Ловеч има 28 на сто от капитала?", сочи БТА.

Решението на съда е по дело, образувано по жалба на областния управител Ваня Събчева. То е окончателно и не подлежи на обжалване, става ясно от публикуваното на сайта на съда решение. Съдът счита, че в приетото решение, като административен акт, не са посочени правни основания за приемането му и не съдържа никакви мотиви.

Според магистратите "процесното решение, освен липса на правни основания и мотиви, е засегнато и от друг съществен порок - то няма необходимите реквизити като волеизявление, които са задължителни съгласно Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление /ЗПУГДВМС/". Финансовите средства за произвеждане на местен референдум се осигуряват от съответния общински бюджет, общинският съвет е задължен едновременно с вземането на решение за произвеждане на референдум да определи и дата за произвеждането му, като едновременно с това утвърди образците от книжата за референдума, и одобри разходите за организирането и финансирането от общинския бюджет за тази цел, се посочва още в решението.

Съдът счита, че при приемането на оспореното решение са допуснати съществени противоречия с разпоредбите на материалния закон и същото следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във