Параграф22 Daily

§22 Новини

Лозан Панов: Ако неглижираме опасностите, има риск системата да рухне, а заедно с нея и държавата

Председателят на ВКС Лозан Панов призова колегите си да бъдат по-активни в процесите, които засягат правораздаването. По думите му пълзящите процеси в другите две власти застрашват най-вече съдебната власт, която е и най-уязвимата. "Ако неглижираме опасностите, има риск ситемата да рухне, а заедно с нея и държавата. Управляващите, които да са те - са временни, за нас най-важно е държавността да остане", заяви още Лозан Панов словото си при откриването на конференцията "Независимостта на съда - актуални аспекти в практиката на Европейския съд по правата на човека".

Панов посочи, че разговорът за независимостта на съда е жизнено необходим, защото независимостта на съдебната власт обезпечава върховенството на закона, а съдиите в най-голяма степен са натоварени с отговорността да бъдат негов гарант. Според него, с оглед състоянието на медиите у нас и липсата на силна опозиция, обществото ни се движи със завързани очи и все повече губи своята посока. "Съдът остана единствен ориентир за посоката "право напред", в която трябва да се движим", заяви той.

Панов каза още, че все по-често се критикуват актове на съда, като се правят и лични нападки срещу магистрати. Според него трябва да се изгради ефективен механизъм за противодействие на всяко неправомерно въздействие на съда. По думите му съдебната ни система се нуждае от силно лидерство, а защитата от посегателства е задача на всеки един магистрат.

"Пропастта от недоверие, която ни дели от гражданите, умело се изполва от цинични политически играчи, за да атакуват още по- настървено съда, като целта е окончателно да изгорят мостовете ни с онези, които сме призвани да опазим от произвол", заяви председателят на ВКС. Според него начинът да се обезсили безпринципната критика към съда е чрез обясняване на обществото, когато е необходимо, на съдебните актове.

Лозан Панов изрази мнение в словото си, че прокуратурата е придобила власт над съда и че основите заплахи за независимостта на съда идват от държавното обвинение и главния прокурор. Според него прокуратурата винаги е вървяла с победителите, за управляващите тя е инструмент, а за управляваните - бухалка.

По думите му наказателната репресия е кръвоносните съдове на власттта.

Председателят на ВКС коментира още, че в редица държави прокуратурата е част от изпълнителната власт или е извън съдебната власт и е независима и така тя работи добре. У нас, по думите на Панов, тя е в съдебната власт и зависи от главния прокурор, а той не зависи от никого. "Независимостта на прокуратурата, по начина, по който е регламентирана в законодателството, се превърна във всевластие", каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във