Параграф22 Daily

§22 Новини

Лозан Панов: Съдебната реформа не означава замяната на един ВСС с друг, това сме го виждали

Ако няма конкретни действия, конкретни законопроекти и конкретни промени, Стратегията за продължаване на реформата в съдебната система би представлявала един добре написан лист хартия. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ председателят на Върховния касационен съд (ВСС) Лозан Панов, който припомни голямото политическо съгласие при приемането на самата Стратегия.

"Не виждам нищо лошо в това да има различни мнения, различни позиции само да няма отстъпление от самата Стратегия, само да няма стъпки назад, както каза и самият министър на правосъдието", каза Панов и даде за пример различните мнения за ВСС. "Дали ще бъде постоянно действащ, или непостоянно действащ ВСС? В самата стратегия се застъпва като цяло идеята за непостоянно действащ ВСС, а в единия законопроект, който видях - на АБВ, се застъпва идеята за постоянно действащ ВСС. Аз съм казал своето мнение, но за да може да се получи дебатът, този диалог трябва да се постави на професионална основа с експерти, с всички аргументи „за“ и „против“ и да се върви нататък".

Съдебната реформа не означава замяната на един ВСС с друг, защото това вече сме го виждали назад във времето. Промяната в съдебната система трябва според мен да започне с реформа на ниво „образование“, защото потенциалът на хората, които ще се занимават с правосъдие, идва точно от там.

ВКС и Върховният административен съд се концентрират предимно в гледането на дела, отколкото в по-важното – тълкувателната дейност, изтъкна Панов. Докато дебатът за реформата не се проведе в детайли и дълбочина, е рано да се говори за необходимост от промяна в Конституцията, смята той. Ако парламентът реши, очевидно може да постигне конституционно мнозинство, коментира юристът и изтъкна високото одобрение при избора на главен съдебен инспектор.

В законопроектите на АБВ и ГЕРБ не личи идея за промяна на Конституцията, коментира Панов. Очаква се и законопроектът от Министерството на правосъдието, който би трябвало да обхване всички проблеми, упоменати в Стратегията. Всеки депутат има право да внася предложения, но важното е какво предложение ще внесе и самият Министерски съвет, който е пряко ангажиран със съдебната реформа.

Панов коментира и доклада за работата на СГС. Ако има данни за престъпление, компетентният орган мисля, че трябва да предприеме действия. Това не е съдът. По отношение на управленските практики и на допуснатите нарушения с министъра на правосъдието преди повече от месец може би внесохме предложение за налагане на дисциплинарно наказание на съдия Янева и съдия Желязка. Панов припомни, че се е ангажирал с по-нататъшната съдба на СГС. Според юриста първите стъпки, които предприема временно изпълняващият длъжността ръководител на Градския съд  - Владимир Йорданов, са в посока промяна на лошите практики като неравномерното натоварване, командированите съдии и разпределението на делата.

Ако всички институции работеха и изпълняваха задълженията си, според мен до тук не би се стигнало. Според мен редно би било добре посланикът да се обърне към самите институции и да сигнализира за този проблем и ако те не реагират, например ВСС и Инспекторат, едва тогава да се получи тази медийна изява.

Намалял е броят на исканията за СРС, но броят на удовлетворените искания за употребата им е много по-голям от броя на отказаните, коментира Панов. Проведена е среща със съдии, които дават разрешения по закона за СРС, завършила с идея за обща работна среща на всички субекти, ангажирани процеса с въпроса за специалните разузнавателни средства, която ще се проведе в сряда в Съдебната палата, обяви председателят на Върховния касационен съд. На срещата ще се търсят решения на експертно равнище, които да подпомогнат законодателната власт в решаването на проблема, коментира Панов и заключи:

Facebook logo
Бъдете с нас и във