Параграф22 Daily

§22 Новини

Лозан Панов: Всеки, който има данни за обвързаност между мен, Радан Кънев и ДСБ да ги оповести публично.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, призова  всеки, който има данни за обвързаност между него, Радан Кънев и Демократи за силна България, да ги оповести публично. Повод стана коментар на премиера Бойко Борисов, че Софийският градски съд и Върховният касационен съд, били свързани с ДСБ.

Единственото общо между себе си и Кънев, Лозан Панов видя в категоричното виждане и на двамата, че съдебната система се нуждае от радикална реформа, която обаче с последните промени в конституцията не са осигурили. Лозан Панов обеща и занапред - и независимо от коментарите, които може това  да предизвика, да повтаря, че е грешка решението за квотно съотношение между съдии и прокурори в парламентарната квота. Именно по линия на дълбочината на съдебната реформа Лозан Панов призна за различия между себе си и главният прокурор, но уточни, че между двамата няма никакви лични проблеми.

Представянето на факти за негова евентуална зависимост с ДСБ, председателят на  ВКС поиска с аргумента, че обратното му пречи да си върши работата начело на върховната съдебна инстанция. Съдия номер едно отказа да коментира по същество думите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че съдията, който го е осъдил на четири години затвор, после е направил кариера именно по време на мандата на Лозан Панов, начело на ВКС. Не се съгласи да коментира и думите на главния прокурор, че за оправдателните присъди трябва да се пита не само прокуратурата и съда, каза само: "Разбрах, че господин Цветанов смята, че прокуратурата е била заблудена за неговите дела, но не разбрах, дали съдът е бил справедлив".

Панов напомни, че именно ВКС оправда окончателно бившият вътрешен министър, което, попита риторично, означава ли, че съм човек на ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във