Параграф22 Daily

§22 Новини

Лъжа за 9 милиарда: Възходът и падението на детето чудо Елизабет Холмс

Тя е само на 19, когато основава биотехнологичната си фирма. Редица прочути хора вярват в нея и влагат милиони. Накрая всичко се оказва огромна лъжа. Това е историята на възхода и падението на детето чудо Елизабет Холмс.

Допреди шест години тя беше смятана за голямата звезда на Силициевата долина. Елизабет Холмс, която днес е на 37 години, дори беше сравнявана с основателя на "Apple" Стив Джобс, когото тя обичаше да имитира, носейки например типичните за неговия стил на обличане черни пуловери, пише Deutsche Welle. „Първо те смятат за побъркан и се борят срещу теб, а после ти променяш света“, заяви Холмс по време на една подиумна дискусия преди шест години.

Пътят на Елизабет Холмс

Когато през 2003 година основава биотехнологичната си фирма „Theranos“, Холмс има за цел да революционизира сферата на кръвните изследвания. По онова време тя е едва 19-годишна и тъкмо е прекъснала следването си в Станфорд още след първата година. Холмс успява да привлече могъщи инвеститори - издателят Рупърт Мърдок влага 100 милиона долара в нейния стартъп. Същата сума добавя и бившата американска министърка на образованието Бетси де Вос. Фирмата на Холмс привлича още десетки големи инвеститори, а в Надзорния съвет са известни личности като някогашните външни министри Хенри Кисинджър и Джордж Шулц.

Преди през 2016 да бъде разкрита цялата измама, „Theranos“ има славата на деветкратен „unicorn“ - стойността на фирмата се изчислява по онова време на 9 милиарда долара. „Ако тази технология действително беше функционирала, това щеше да сложи край на традиционните кръвни тестове - такива, каквито ги познаваме и до днес. С нея те щяха да спечелят страшно много пари“, казва разследващият журналист Майкъл Сиконолфи от „Уолстрийт Джърнъл“ по повод тогавашната истерия около „Theranos“.

Разработеният от фирмата на Холмс уред за кръвен анализ се нарича „Едисън“ и представлява черна кутия с големината на настолен принтер. Само с няколко капчици кръв уредът можел да извършва около 240 различни анализи на кръвта. Такива са поне амбициозните реклами. В крайна сметка обаче се оказва, че „Едисън“ определя с точност само едно - дали някой има херпес.

През 2015 година репортер на „Уолстрийт Джърнъл“ разкрива, че Елизабет Холмс тайно е използвала уреди за анализ на фирмата „Siemens“. Холмс обаче отхвърля обвиненията: „Никога не сме използвали чужди лабораторни уреди. Всеки тест е бил провеждан с разработената от нас технология“, твърди тя по онова време.

Малко по-късно мнозина от 800-те сътрудници на фирмата излизат пред обществеността, защото не желаят повече да прикриват машинациите на Холмс. По това време уредът „Едисън“ вече се ползва от редица аптеки в САЩ и постоянно дава грешни резултати.

Съдебният процес срещу Елизабет Холмс е изправен пред един основен проблем: липсват категорични доказателства, че тя съзнателно е мамила всички. Малко преди „Theranos“ да банкрутира, служители на фирмата унищожават сървър, на който са съхранени резултатите от милиони кръвни анализи.iStock/Getty Images.

Оневиняващи обстоятелства?

Освен това стана известно, че адвокатите на Елизабет Холмс ще се опитат да приведат оневиняващо обстоятелство - Съни Балвани, бившият заместник на Холмс в „Theranos“, с когото тя е имала и интимни отношения, ще бъде представен като организатор на цялата машинация. Твърдението е, че години наред той е оказвал психически и сексуален натиск над Холмс.

Ако тя бъде призната за виновна, я очакват до 120 години затвор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във