Параграф22 Daily

§22 Новини

Лукойл загуби дело срещу финансите

Финансовото министерство спечели важно дело в спора си с Лукойл България относно контрола върху доставките на горива по нефтопровода от рафинерията в Бургас до София. ВАС е отхвърлил на първа инстанция жалбата на компанията срещу изискването за монтиране на измервателни уреди на всички входни и изходни точки по нефтопровода, който е свързан с общо 6 петролни бази - Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиянци. Изходът от оспорването на това изискване е от ключово значение за делото срещу решението на Агенция Митници, с което бе отнет лицензът за данъчен склад за нефтопровода.


Делото за отнетия лиценз бе временно спряно, защото Лукойл България оспори изискването за монтиране на измервателни уреди по всички точки на въвеждане и извеждане на горива по нефтопровода. Според рафинерията изискването за толкова много датчици цели да улесни агенция Митници, но в същото време товари дружеството с над 1 млн. лв. нови инвестиции.


Съдът обаче не приема тези аргументите. Споредnbsp; магистратите компанията само твърди, че спазването на наредбата й струва 1 млн. лв. разходи, но не е дала доказателства за това, освен това този разход трябва да се съпостави и с продажбите и с печалбата на фирмата. Освен това не може да се говори за дискриминация защото само Лукойл притежава тръба - данъчен склад.

Facebook logo
Бъдете с нас и във