Параграф22 Weekly

§22 Новини

Магистрати допуснаха оглед на бюлетините от избор за кмет

Административният съд в Кюстендил допусна оглед на бюлетините от избора за кмет в село Овчарци . Проведе се първото заседание по делото, образувано след подадена от ПП ГЕРБ жалба срещу решението на Общинска избирателна комисия - Сапарева баня, с което се обявяват резултатите от втория тур на кметския вот.


В съдебната зала присъстваха адвокат Милен Попов, упълномощен представител на ГЕРБ, председателят на Общинската избирателна комисия в Сапарева баня Александър Алащинов, както и избраният кмет на село Овчарци Йордан Куйов. По време на заседанието адвокат Милен Попов посочи, че поддържа изложеното в жалбата, че оспорва истинността на протокола на секционната избирателна комисия в село Овчарци, както че поддържа доказателствените искания, упоменати в жалбата.


Председателят на изборната комисия Александър Алащинов заяви, че оспорва жалбата, защото в изборния ден не е подадена нито една жалба срещу работата на секционната избирателна комисия и общинската такава, както и жалби за нарушения на изборния процес. Не е имало жалби в рамките на 24 часа, след вземане на решението, за обявяване на резултатите от проведения избор.


Новоизбраният кмет на село Овчарци Йордан Куйов също посочи, че оспорва жалбата и се придържа към казаното от председателя на Общинската избирателна комисия. Пред съда бяха представени и копия от избирателните списъци. По време на днешното заседание беше открито производство по оспорване верността на удостоверените в протокола на СИК данни. В тази връзка съдът счете, че са основателни доказателствените искания, направени от жалбоподателя, касаещи събирането на допустими, относими и неоспорими доказателствени средства по делото.


Съдът изиска от Областна дирекция на МВР - Кюстендил справка, относно срока на валидност на личните карти или личните зелени паспорти на всички гласували лица. Полицията трябва да отговори и дали на някои от лицата в списъка са издавани удостоверения за издаване на лични документи. Освен това съдът допусна извършването на оглед на всички изборни книжа от проведения втория тур на избора за кмет на село Овчарци. Това включва и оглед на всички действителни и недействителни бюлетини, които са част от книжата.


Делото беше отложено за 14 април от 10.30 часа. Извън съдебната зала адвокатът на ПП ГЕРБ Милен Попов коментира, че е налице информация за достатъчен брой хора, гласували с лични документи, чиито срок е изтекъл, за да бъдат опорочени изборният процес и изборният резултат. В мотивите на жалбата се посочва още - неправилно определяне на действителни и недействителни бюлетини, както и използване на "индианска нишка" при гласуване.


"Има една бюлетина, по наше твърдение, с която е гласувано през изборния ден и тя е над бройката, описана в протокола, а след края на изборния ден е била скъсана от секционната комисия. Нашите съмнения са, че става въпрос за контролиране на тайния вот", заяви Милен Попов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във