Параграф22 Weekly

§22 Новини

Магистратите работят на пълна пара

В първия работен ден от новата седмица, Окръжният съд в Пловдив ще прочете постановената присъда за умишлено убийство, извършено по особено жесток начин, съобщиха от пресцентъра на регионалната магистратура. Срещу подсъдимия Ирхан К. е повдигнато обвинение по 116 от Наказателния кодекс за това, че в периода 10 - 11 април 2013 г. включително, в град Пловдив, умишлено е умъртвил Асен И., като убийството е на малолетно лице и е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост.


Друго нашумяло дело гледа Окръжен съд - Велико Търново - срещу бившия директор на Териториално звено "Борба с организираната престъпност" в Търново - Орлин Тодоров. Очаква се днес страните да пристъпят към четене на пледоариите си. На предходното заседание съдът реши отново да бъде изискана справката на Окръжна прокуратура - Ловеч за прилаганите СРС спрямо обвиняемия Орлин Тодоров, този път от Софийски градски съд.


От Варненски апелативен съд пък ще бъде поискана информацията, която досега Окръжен съд-Велико Търново на няколко пъти изисква от Шуменския окръжен съд, относно прилаганите специални разузнавателни средства към брата на бизнесмена Георги Вълев - Таньо Вълев.


Срещу Орлин Тодоров са повдигнати три обвинения. Първото е за това, че като началник на Териториално звено "Борба с организираната престъпност" - Велико Търново, е разгласил информация по служба по досъдебни производства. Другото обвинение е, че като служител в сектор "Криминална полиция" при РУ "Полиция" - Горна Оряховица и началник на Териториално звено "Борба с организираната престъпност" - Велико Търново, е злоупотребил и е направил опит да злоупотреби със служебното си положение. Третото обвинение срещу него е, че е склонил длъжностни лица да нарушат свои служебни задължения във връзка с правораздаването по досъдебно производство.


Орлин Тодоров бе задържан на 11 март 2011 година заради изнасяне на информация, представляваща държавна тайна. Той лежа в следствения арест в Ловеч повече от една година с постоянна мярка "задържане под стража", наложена му от Апелативен съд - Велико Търново. По-късно бе освободен - първо под домашен арест, а след това и под парична гаранция.


Делото е в размер от 34 тома, а само обвинителният акт е над 100 страници. Приблизително толкова е и броят на разпитаните свидетели.


В столицата 29-ти състав на Софийския градски съд (СГС) гледа делото срещу Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов, Цеко Йорданов по чл. 321, 321а от Наказателния кодекс. Обвиненията са за образуване или ръководене на организирана престъпна група, както и за участие в ръководството на организация или група, която чрез използване на сила или внушаване на страх сключва сделки или извлича облаги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във