Параграф22 Daily

§22 Новини

Македонската полиция води операция срещу въоръжена група край град Куманово

Македонската полиция започна рано тази сутрин операция срещу въоръжена група край северния град Куманово, където през 2001 г. имаше бунт на въоръжени етнически албанци.

Четирима полицаи бяха ранени при днешната операция. Говорител на силите за сигурност потвърди пред репортери, че операцията е извършена след постъпване на информация за движението на въоръжената група в населен предимно от етнически албанци квартал на града.

Състоянието на трима от ранените полицаи е сериозно. Те са транспортирани до столицата Скопие, която се намира на около 40 км. от Куманово, съобщава БНР.

В момента няма сблъсъци, но операцията продължава, съобщи говорителят на полицията Иво Котевски. По-рано днес бе съобщено, че акцията е започнала в 4 ч. сутринта с отцепването на част от града от полицаи с бронирани автомобили. Имаше съобщения за изстрели с автоматично оръжие. Кадри от мястото на сблъсъците показваха облаци дим.

Градът е разположен близо до северната граница на Македония със Сърбия и бившата й провинция Косово, обявила независимост през 2008 г. В района живее голяма етническа албанска общност, част от етническото малцинство, което съставлява около 30 на сто от 2-милионното население на Македония.

През 2001 г. етнически албански партизани се сражаваха в продължение на няколко месеца със силите за сигурност, преди западната дипломация да постигне мирно споразумение. Тогава албанците получиха по-големи права и представителство, но прилагането на споразумението се бави и често възниква напрежение.

Само преди месец четирима полицейски офицери бяха взети за заложници от 40 въоръжени мъже, говорещи албански, припомня Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във