Параграф22 Daily

§22 Новини

Македонските митничари пуснали автобуса без проверка заради бавна система

На излизане от Република Северна Македония на 18 ноември нито един от четирите автобуси на туристическата компания "Беса транс" не е проверен от митничарите на Граничния пункт Деве баир. Това призна директорката на македонската митническа администрация Славица Кутиров. Според нея това се дължи на "бавната система", посочва БГНЕС.

При жестоката катастрофа на магистрала "Струма" загинаха над 40 души и само няколко успяха да се спасят и бяха ранени. Всички те пътуваха в един от автобусите на "Беса транс". "В нощта на 18 срещу 19 ноември на ГКПП Деве Баир (Гюешево от българска страна), освен катастрофиралия на АМ "Струма" автобус, не са проверени и останалите три автобуса на "Беса транс". За нито един от четирите автобуса нямаме данни в митническата система. Това е още доказателство за несъвестното изпълняване на задълженията. Дежурните инспектори от тази смяна твърдят, че тази нощ системата е работила бавно и поради тази причина не са успеели да направят проверка", каза още Славица Кутиров.

„Фирмата „Беса Транс” притежаваше лиценз за превоз и транспорт. Вчера транспортният министър отне това разрешително”, обясни пред NOVA вътрешният министър на Северна Македония Оливер Спасовски. От проверката стана ясно, че катастрофиралият автобус на практика няма лиценз”, продължи той.

По думите му в работата на митническите служители има пропуск. „За това ще трябва да се носи отговорност. Те вече са отстранени от работа”, каза Спасовски. „Всеки, който допуска подобни пропуски, особено пък когато има човешки жертви, ще трябва да понесе цялата отговорност”, каза Спасовски. „Имаме документацията от излизането, с която са проверени шофьорите, пътниците, самият автобус. Единственото нещо, което е пропуснато да се провери, е, че този автобус няма регистрация в лицензионния регистър. Това трябва да се провери от митническата администрация”, обясни още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във